Вести


Одржана 33. седница Скупштине АП Војводине

Нови Сад , 24. јануар 2012.
-A A +AОдржана 33. седница Скупштине АП Војводине.

Нови Сад , 24. јануар 2012. .

Нови Сад, 24. јануар 2012. - На данашњем заседању Скупштине АП Војводине разматране су три тачке дневног реда: Предлог Покрајинске скупштинске Одлуке о изменама и допунама Покрајинске скупштинске Одлуке о избору посланика у Скупштину АП Војводине; Предлог Покрајинске скупштинске Одлуке о изменама и допунама Одлуке о оснивању Покрајинског завода за спорт и Предлога Одлуке о изменама и допунама Одлуке о именовању чланова и секретара Покрајинске изборне комисије и њихових заменика.        Покрајиснки секретар за образовање, управу и националне заједнице мр Андор Дели говорио је о првој тачки дневног реда и нагласио да се ради о усаглашавању текста покрајиснке Одлуке о изборима за Скупштину АП Војводине са Одлуком Уставног суда и изменама у Републичком законодавству. Реч је одлуци Уставног суда да је неопходно фиксирати изборне листе, ради избегавања накнадних манипулација са бирачком вољом. У том смислу су извршене измене републичких закона о народним посланицима и о локалним изборима, а Покрајина чини сада то исто, рекао је Дели. Он је објаснио да је реч о томе да када се једном успостави изборна листа, она као таква иде на изборе. Бирачи гласају за тако формирану изборну листу, а након избора, мандати се додељују по утврђеном редоследу, дакле, прати се стриктно редослед изборне листе, јер је то листа за коју су  грађани гласали.
Прецизније је уређено и питање бланко оставки, које се  подносе  лично председнику Скупштине и морају да буду оверене пред надлежним органом, с тим да  овај документ не може да буде старији од 3 дана. Утврђена је обавеза сваке странке да сваки трећи кандидат на листи треба да буде женског пола, истакао је на крају Дели.
Поводом доношење Одлуке о изменама и допунама Покрајинске скупштинске Одлуке о избору посланика у Скупштину АП Војводине, координатор владајуће коалиције у Војводини проф др Драгослав Петровић, изјавио је да ће се усагласити укупне интенције које постоје у актима на нивоу државе Србије. Са друге стране ће се до краја поштовати оно што су биле експлицитне сугестије из кругова Евроспке уније: измене које се односе на заступљеност мање присутног пола на изборним листама, укидање бланко оставки, као и стирктно поштовање редоследа приликом доделе мандата. Измене у изборном систему који је специфичан на нивоу Војводине, а састоји се у томе да је он комбинован, с тим што се 50 % мандата додељује на бази пропорционалног изборног система, а 50 посто, односно 60 мандата, на основу већинског система. Постоји уверење да је овакав систем одговарајући, с обзиром да обезбеђује да све значајне политичке опције буду присутне у Скупштини Војводне, а са друге стране, да се овим системом обезбеђује да свака локална самоуправа има барем једног свог представника у највишим органима на нивоу АПВ. Нарочито постоји уверење да у процесима децентрализације то има велики значај.
На данашњој седници Скупштине АП Војводине дата је сагласност на Одлуку о изменама и допунама Одлуке о оснивању Покрајинског завода за спорт.
Скупштине АП Војводине донела је и Одлуку о изменама Одлуке о именовању чланова и секретара Покрајинске изборне комисије и њихових заменика.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs