Вести


Одржане две седнице Покрајинског социјално-економског савета

Нови Сад , 26. децембар 2012.
-A A +AОдржане две седнице Покрајинског социјално-економског савета.

Нови Сад , 26. децембар 2012. .

Нови Сад, 26. децембар 2012. године - На конститутивној седници Покрајинског социјалног-економског савета, одржаној у Скупштини Војводине, верификован је нови састав Савета за период од 2012. до 2016. године. За председавајућег, у наредних годину дана, изабран је Славко Влаисављевић, председник Покрајинског одбора УГС "Независност", док су чланови савета, као и до сада, представници Владе Војводине, Уније послодаваца Војводине, Савеза самосталних синдиката Војводине  и УГС "Независност". Након конститутивне седнице, Савет је одржао и 2. седницу на којој је представљен предлог одлуке о покрајинском буџету за 2013, односно планиране активности, које ће као приоритетене бити финансиране у области привреде, запошљавања, социјане политике, урбанизма, градитељства и заштите животне средине. Такође, на седници је презентован и Програм за побољшање стања у области привреде, предузетништва и занатства у Војводини, као и Информација о оствареном социјалном дијалогу у привредним субјектима у Војводини, између две седнице Савета.
Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин истакао је да су у покрајинском буџету за 2013, који је по први пут представљен члановима Савета, за програме у области запошљавања планирана средства у износу од 470 милиона динара, што је за нијансу више него прошле године.  "То значи да ћемо и у 2013. години наставити са трендом запошљавња кроз програме Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, који су се показали веома успешним", рекао је Мирослав Васин. Он је, међутим, указао на чињеницу да у сектору запошљавања велики проблем представља отпуштање, односно затварање радних места у великим компанијама, чиме се напори за запошљавање своде на одржавање броја незапослених, уместо да говоримо о повећању запослености.

"Важно је истаћи чињеницу да број незапослених који се води на евиденцији Националне службе за запошљавање  - није већи од оног забележеног у децембру 2011, чак је нешто мањи, али ови резултати нису задовољавајући, управо због отпуштања у великим компанијама", рекао је Мирослав Васин и додао да би требало, економским мерама на нивоу целе државе, пронаћи решење за самањење масовног отпуштања. Васин је још додао да су новом покрајинском буџету предвиђена средства у укупном износу од 40  милиона динара, за покретење производње у оним предузећима, у којима постоји шанса за примену такве мере.    Истакнут је и значај формирања Развојног фонда Војводине, који ће представљати значајан замајац привреди и предузетништву у нашој покрајини. На данашњој седници Покрајинског социјално-економског савета, Мирослав Васин је предстваио и Програм за побољшање стања у области привреде, предузетништва и занатства у Војводини. Реч је о документу који је  настао у вишемесечној сарадњи са бројним институцијама у Војводини, уз уважавање мишљења стручњака у бројним областима.
Програм даје оцену стања у привреди Србије и анализу економског положаја Војводине у привредном систему у Србији, као полазних основа за дефинисање једанаест стратешких праваца за побољшање привредног амбијента. Међу тим правцима су: афирмација социјалног дијалога, пут у иновацијско друштво, отварање "зелених" радних места, удруживање привредних субјеката ради јачања конкурентности, јавно-приватно партнерство, сертификација, унапређење саобраћаја, те електронских комуникација, развој војвођанског села, коришћење доступних финансијских фондова и нов приступ у решавању проблема "сиве" економије. Такође, тај документ садржи и низ подстицаја привреди, који ће бити уведени кроз активности Владе Војводине и других покрајинских институција. Реч је о: помоћи привреди кроз  кредитне аранжмане, олакшицама за мала и средња предузећа, предузетништво и занатство, мерама за привлачење страних инвестија, стварању услова за улагање домаћих компанија. Поред тога истакнута је потреба снажног подстицања наменског удруживања средстава покрајинских институција и локалних самоуправа, потом унапређење досадашње линије за гаранције, те унапређење складности односа послодавца и запослених, кроз афирмацију социјалног дијалога. На 2. седници Покрајинског социјално економског савета утврђен је и Предлог финансијског плана Савета за 2013.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs