Вести


Одржани „Дани буњевачке културе“ у Новом Саду

Нови Сад , 24. август 2018.
-A A +AОдржани „Дани буњевачке културе“ у Новом Саду.

Нови Сад , 24. август 2018. .

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, присуствовали су синоћ у Културном центру Новог Сада петим „Данима буњевачке културе” у оквиру којих је приказан и део традиционалне буњевачке жетвене свечаности „Дужијанца“ чији дан, као свој национални празник, Буњевци обележавају у августу сваке године.

Поворка учесника обучених у раскошне буњевачке народне ношње и уз звуке тамбурица, прошетала је најужим центром града и заиграла буњевачко коло, што је привукло велику пажњу грађана на Тргу слободе, а по речима Милошевићеве овај буњевачки празник један је од празника којима се цела Војводина поноси.

„Војводина има широк спектар националних мањина које чувају и негују своју традицију, али то није само њихов, већ и задатак свих нас. Јер, знати и поштовати и своју, и заједничку прошлост, значи и успешније и плодотворније градити заједничку будућност“, додала је Милошевићева.

Према речима председнице Националног савета буњевачке националне мањине др Сузана Кујунџић-Остојић, обележавање „Дана дужијанце“ по којем су Буњевци препознатљиви веома је важно, јер он обједињује њихов језик и културу и све оно што чини идентитет буњевачке заједнице.

„Посебно смо поносни што смо наше коло данас развили испред зраде бившег хотела „Гранд“ у којој је, пре тачно 100 година, одржана Велика народна скупштина и донета одлука о присаједињењу војвођанских области Краљевини Србији, у чему је улога нас Буњеваца била изузетно велика, на шта смо и данас поносни“, додала је Кујунџић-Остојић.

Понос због улоге Буњеваца на Великој народној скупштини изразила је и Светлана Бабић из Удружења грађана „Буњевачки културни центар – Нови Сад” које је и организатор „Дана буњевачке културе“, а у оквиру те манифестације синоћ је у Културном центру отворена и пратећа изложба која ће трајати до 26. августа.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs