Вести


Одржан међународни ЦЕДЕФ енергетски форум о коришћењу и третману отпадних вода

Нови Сад , 13. мај 2015.
-A A +AОдржан међународни ЦЕДЕФ енергетски форум о коришћењу и третману отпадних вода.

Нови Сад , 13. мај 2015. .

У Србији се прерађује од 5 до 10 одсто комуналних и индустријских отпадних вода. Само 20 одсто општина има постројења за пречишћавање комуналних отпадних вода, немају их ни велики урбани центри као што су Београд, Нови Сад и Ниш. Само 58 одсто нашег становништва прикључено је на систем јавне канализације, док 50 одсто индустријских постројења у нашој земљи нема системе за пречишћавање. Постојећи пречистачи отпадних вода су или застарели или су недовољног капацитета. Процењено је да је за уређење сектора отпадних вода у Србији потребно инвестирати више од шест милијарди евра у наредних десет година, како би се достигли европски стандарди у овој области.
Ови подаци су изнети на данашњем међународном форуму о коришћењу и третману комуналних и индустријских отпадних вода и они указују колико је проблем озбиљан и захтеван за решавање.
Форум је у Скупштини АП Војводине организовао ЦЕДЕФ (Central European Development Forum), под покровитељством Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Агенције за заштиту животне средине. Земља партнер форума је била Израел.
У име домаћина, учеснике форума поздравио је потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов.
У уводном обраћању, покрајински секретар за урбанизам градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић је рекао да је у решавање проблема отпадних вода, који је настајао деценијама, поред заједничког рада и сталног подсећања укупне јавности на потребу чувања животне средине, потребно такође обезбедити велика финансијска средства.
„Један од кључних приоритета је изналажење неопходних финансијских средстава за реализацију бројних пројеката који су везани за комплетирање канализационих система и изградњу пречистача отпадних вода. Потребно је радити и са привредом, како би се подстакла индустријска постројења да пре 2030. године, када имају крајњи рок да уграде пречистаче, ураде то и много раније и да унапредимо стање животне средине“, рекао је др Пузовић. Он је додао да су потребна финансијска средства и за постојеће загађене водотоке, у Војводини, пре свега, за Велики бачки канал, Кривају, Надел код Панчева.
„Инсистирамо да се поново успостави Фонд за заштиту животне средине на нивоу Републике Србије и да се део пара који се убира у Војводини од такси и накнада усмери у локалне самоуправе и у Покрајински буџетски фонд за заштиту животне средине, који постоји, али нема средстава, како би се такви пројекти завршили,“ нагласио је покрајински секретар др Слободан Пузовић.
Он је подсетио да је покрајинска администрација, преко Управе за капитална улагања, покрајинског секретаријата надлежног за воде и ЈВП „Воде Војводине“, у претходних 10 година уложила готово седам милијарди динара у изградњу канализационих мрежа у појединим насељима у Војводини и пречистаче отпадних вода.
Председница УО ЦЕДЕФ-а Јованка Арсић-Каришић је нагласила да је ЦЕДЕФ покретањем ове теме желео да подстакне државу, локалне самоуправе и компаније да се озбиљно позабаве овим питање. Посебно је важно управљање отпадним водама, које може да постане и развојна шанса привреде. Јованка Арсић-Каришић је навела да се у развијенијим земљама пречишћена и третирана отпадна вода поново користи, у Холандији и Јапану чак преко 90 одсто. Данашњи форум зато се зове енергетски форум. Његов први део је посвећен стратегији Србије и корисним искуствима у области управљања отпадом, а други примерима из праксе локалних самоуправа и о примени напредних технологија.
О напредним технологијама говорио је и заменик амбасадора Израела у нашој земљи, Итај Милнер. Он је нагласио да Израел воду сматра вредним ресурсом, и да је његова земља уложила много напора и пара у овај сектор, тако да се данас у Израелу 86 одсто третиране воде поново користи, посебно у пољопривреди. Спремни су да поделе своја искуства и напредне технологије.
Помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Александар Весић је рекао да је ЦЕДЕФ-ов форум веома значајан за решавање проблема отпадних вода.
„Знамо да су, првенствено, новчана средства проблем. Али, постоје и организациона питања и начин рада. Циљ је да покушамо да изнађемо нека решења која ће нам бити наредни корак у реализацији веома тешког задатка – успостављања система управљања и коришћења вода као природног ресурса, као и система управљања и третмана отпадних вода“, рекао је Весић. Процењено је да укупно улагања у заштиту животне средине износе 1.400 евра по глави становника. У земљама које су претходно улазиле у ЕУ, те процене су биле на нивоу 1.150 евра.
„Ова разлика је због стања наше инфраструктуре, поготову кад је реч о комуналним отпадним водама. Око 3,34 милиона грађана је прикључено на канализационе мреже. Постројења за пречишћавање отпадних вода скоро и да нема. Тек 4,7 одсто се адекватно пречишћава, око 9,7 се пречишћава неким полутретманима, али неадекватно. Дакле, испод 10 одсто комуналних отпадних вода се пречишћава“, рекао је Весић и нагласио да ће Министарство настојати да буде ефикасно. „ Аплицирали смо и аплицираћемо за средства ИПА фондова и међународних донатора. Неопходно је да локалне самоуправе припреме документацију,“ нагласио је Весић.
Директор Агенције за заштиту животне средине Србије Филип Радовић рекао је да Србија годишње генерише 430 милијарди кубних метара комуналних и отпадних вода, те да зато третман отпадних вода представља сигурно један од највећих изазова за стање животне средине у Србији.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs