Вести


Одржан округли сто о Нацрту закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе

Нови Сад , 29. јул 2014.
-A A +AОдржан округли сто о Нацрту закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе.

Нови Сад , 29. јул 2014. .

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски учествовао је данас у Београду на округлом столу о Нацрту закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе који организују Министарство државне управе и локалне самоуправе и Стална конференција градова и општина.

Закључак са данашњег округлог стола је да јавна управа мора коначно постати квалитетан сервис грађана, а министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, говорећи о овом Нацрту закона, најавила је за јесен низ измена регулативе које ће јединицама локалне самоуправе обезбедити подстицај за развој, али и допринети промени и побољшању система управе.

Она је нагласила да је овде реч само о јавној управи, а не и о јавним предузећима, чијом ће се проблематиком ресорно Министарство накнадно бавити. Она је истакла да овај Нацрт први пут јасно дефинише и запослене у покрајини, али исто тако и функционере, што до сада није био случај.

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски истакао је да у Војводини, без покрајинског нивоа власти, има свега 8 хиљада запослених на 2 милиона становника, што није велики број запослених у јавној управи.
Секретар Бугарски је нагласио да ни Влада Србије ни Покрајинска влада не треба да се мешају у одлуке локалне самоуправе како ће расподељивати своје финансије или како ће организовати своја јавна предузећа, већ треба да дају оквире, а не готова решења.

- Ми у Војводини смо дали рок да свака локална самоуправа до 1. јануара 2015. године мора имати Стратегију развоја 2014-2020. како би рачунали на било какву даљу финансијску помоћ од нас, а већ сада имамо преко 30 градова и општина са стратегијама развоја и на то смо јако поносни - навео је Бранислав Бугарски и додао да јак систем чине јаке институције, а јаке институције чине јаки људи.

Како је истакао Бугарски, пре доношења било какве регулативе о локалним самоуправама треба прво договорити каква је наша визија општина и градова у 2020. години, па тек онда радити на овим законима.


Извор: Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs