Вести


Одржан округли сто о проблему сиве економије и рада на црно

Нови Сад , 28. април 2014.
-A A +AОдржан округли сто о проблему сиве економије и рада на црно .

Нови Сад , 28. април 2014. .

На округлом столу под називом ,,Ко је невидљиви радник?“, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, изнео је стратешке правце које Секретаријат за привреду активно спроводи у погледу унапређења стања у области привреде и запошљавања, те дао осврт на питање рада на црно и аспеката који су довели до све већег броја предузећа и запослених у сивој зони. Округли сто посвећен пројекту ,,Невидљиви радник“ заједнички су организовали Секретаријат за привреду и Удружење жена предузетница ,,Артеса“, које је и носилац пројекта. Пројекат је финансиран од стране USAID-а, кроз Институт за одрживе заједнице и фондацију Центар за демократију. Промотивни слоган пројекта је ,,За исти посао, иста права, исте обавезе“ којим се настоји скренути пажња на чињеницу да сива економија обухвата трећину друштвеног бруто производа Републике Србије.

Чињеница да око 30 одсто друштвеног бруто производа у Србији, по проценама из 2013. године, настаје и без надзора нестаје у области сиве економије, намеће питање да ли живот и здравље имају једнаку вредност у сивој и белој зони економије. Данашња дискусија указала је на специфичности сивог сектора, дефинисани су ризици по здравље и безбедност на раду лица радно ангажованих у сивој зони привређивања, истакнути су регулаторни оквири у којима функционише надзор и контрола овог сектора и изазови са којима се вршиоци надзора суочавају на терену.

,,Данас је право време да се јавности обратимо са овом темом, јер је данашњи дан у знаку Светског дана безбедности и здравља на раду. Обележавамо овај дан дискусијом о раднику који је невидљив за институције, чији статус и место нису установљени“, рекла је ауторка пројекта Светлана Козић и додала да је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова идеалан саговорник на тему која се обрађује.

Покрајински секретар Мирослав Васин је из перспективе Секретаријата сагледао стање у привреди по питању сиве економије и рада на црно рекавши да Влада АП Војводине годинама покушава да утиче на решавање овог проблема, те да се у оквиру Програма за побољшање стања у привреду, предузетништву и занатству налази и стратешки правац посвећен управо овој теми. ,,Нажалост, досадашњи предлози и захтеви упућени Социјалном савету Србије од стране Покрајинског социјално-економског савета нису наишли на адекватан одјек. Не знамо да ли је већи проблем рад на црно и постојање ,,невидљивих“ радника, који се не појављују у статистикама и не могу да остварују своја права из радног односа, или питање сиве економије, коју бих назвао ,,невидљивим“ пословањем, а које везујемо за она места где се врши неевидентирана производња која гуши легалне токове производње и гуши конкурентност. Конкурентност је први услов за здраво пословање, без кога не постоји здрав привредни систем. Дефинисали смо последице оваквог стања: држава остаје ускраћена за сопствене приходе неопходне за регулисање општих потреба, лишавајући тиме своје грађане квалитета и обима тих потреба; ствара се нелегално тржиште које је идеалан оквир за корупцију и криминал; уништење легалних привредних субјеката нелегалном конкуренцијом; сива економија, рад на црно и неевидентирано пословање који урушавају статистички систем и статистичке податке чине непоузданим“, рекао је Васин и додао да су Влада АПВ и ПСЕС мишљења да се против овакве ситуације треба борити на алтернативан начин, путем различитих врста стимулације савесних привредника.

Учесници округлог стола су и Анита Беретић, помоћница покрајинског секретара за област равноправности полова са темом посвећеном предузетништву ,,на сиво“ и предузетницама, потом Светлана Козић, ауторка пројекта ,,Невидљиви радник”, председница удружења жена предузетница ,,Артеса”, која је изнела тему посвећену сивој економији и економском развоју, као сложеној мрежи међузависности економских и социјалних фактора; Наташа Николић из Фондације Центар за демократију која је говорила о непријављеном раду, неоствареним правима из радног односа и сивој економији; др Љиљана Стојшић, начелница одељења инспекције рада за Јужнобачки управни која се фокусирала на тему безбедности и здравља на раду, а Горан Милић, председник Самосталног синдиката Војводине говорио је о односу радних права и сиве економије.

Циљ пројекта ,,Невидљиви радник“ је подизање свести јавности о важности остваривања права из радног односа и за раднике који раде у нелегалним, односно нерегистрованим бизнисима. Носилац пројекта настоји да у спровођење својих активности укључи што већи број удружења, институција и осталих релевантних чинилаца са територије АП Војводине.


Извор: Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs