Вести


Одржан округли сто посвећен управљању риболовним водама у Војводини

Нови Сад , 25. новембар 2014.
-A A +AОдржан округли сто посвећен управљању риболовним водама у Војводини .

Нови Сад , 25. новембар 2014. .

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић отворио је данас округли сто на тему: „Управљање риболовним водама на територији АП Војводине“.

У раду округлог стола учешће су узели представници ЈВП “Воде Војводине“, ЈП „Војводинашуме“, ЈП „Национални парк Фрушка гора“, Риболовачког савеза Војводине, Покрајинског завода за заштиту природе и Удружења аласа Србије. Представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине су данас изостали, јер је у Народној скупштини Републике Србије, такође у току расправа поводом амандмана на Предлог закона о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда.

Др Слободан Пузовић је пред почетак овог скупа, представницима медија истакао да је суштина данашњег окупљања да сви учесници округлог стола, данас заједнички дођу до добрих решења у овој области, као и да се постигне сагласност око решења за унапређивање ове области у нашој покрајини.

„Треба да пробамо да нађемо заједничка решења и да се сагласимо како да унапредимо риболовне воде у наредном периоду, а да смањимо рибокрађу, да унапредимо рибља станишта, мрестилишта риба. Треба да обезбедимо очување тог јединственог биодиверзитета са једне стране и природна водена станишта, а са друге стране да омогућимо одрживо коришћење рибљег фонда“, истакао је др Пузовић. Како је још навео, као један од чланова Радне групе за израду Нацрта закона о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда, већина предлога из наше покрајине је уважена, али, на жалост, није уважена сугестија која се односила на то да се обезбеде и дају средства од продатих пецарошких дозвола са територије АП Војводине у покрајински буџетски фонд, која су затим пласирана корисницима риболовних вода. Ресорни секретар је изнео да није био успешан ни договор око прецизирања броја рибочувара на одређеној дужини риболовне воде, што је био један од захтева риболовачких организација. Др Пузовић је изразио оптимистички став у погледу актуелног предлога у смислу да ће омогућити да се квалитетније штите риболовне воде и да се рибочуварска служба постави на квалитетнији начин, што су били и данашњи основни захтеви свих учесника округлог стола, одржаног у Покрајинском заводу за заштиту природе. "Такође, већ две године се продужава на годину дана привремено управљање риболовним водама, али нови закон је шанса да се распишу нови конкурси и обезбеди нова додела риболовних вода на период од десет година," рекао је још др Пузовић. Међутим, подршка коју је до сада Покрајина давала за пројекте корисницима риболовних вода, према новом Нацрту закона о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда, неће бити више предвиђена на овај начин, саопштено је овом приликом.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs