Вести


Одржан округли сто „Школски зелени круг“

Нови Сад , 23. октобар 2014.
-A A +AОдржан округли сто „Школски зелени круг“.

Нови Сад , 23. октобар 2014. .

У оквиру манифестације Новосадска јесен, традиционалне еколошке, привредне и туристичке манифестација која се сваке године одржава у новосадском Спенсу, Покрајински секретаријат за образовање, Покрајински секретаријат за заштиту животне средине и Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине, организовали су округли сто под називом „Школски зелени круг”. Округли сто је одржан у оквиру програма „За чистије и зеленије школе у Војводини” за школску 2014/2015. годину.

Учесницима скупа најпре се обратио покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, који је истакао да је главни циљ да се повећа број партнера који учествује у овом значајном програму, као и број васпитнообразовних установа које су спремне да га реализује, те обезбеђивање већег и квалитетнијег фонда награда . Он је подсетио на чињеницу да је реч о уласку у шесту годину реализације програма „За чистије и зеленије школе у Војводини”.

„То је доказ да оно што смо радили ранијих година није било узалуд и да наш програм има будућност. До сада су остварени завидни резултати по ономе колико се васпитнообразовних установа укључивало у протеклих пет година. Много је оних који су се стално пријављивали, а то говори да је наш програм жив, занимљив, и да има перспективу да се и даље развија. Оно што су циљеви наша три покрајинских секретаријата и партнера попут Покрета горана Војводине, веома важне организације која координира активности овог програма, али и RECAN – фонда за повраћај и рециклажу лименки, ЈП Нациналног парка „Фрушка гора“, ЈВП „Воде Војводине“, ЈП „Војводинашуме“ и Специјалне болнице за рехабилитацију „Русанда“ Меленци, јесте да проширимо број партнера и обезбедимо што већи фонд награда за децу, наставнике и васпитнообразовне установе које су укључене у програм, где су се показали као највреднији чувари природе и животне средине у нашој покрајини. Ми смо до сада поделили преко 150 награда, а само прошле године додељено је 38 признања“.
Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Александар Јовановић истакао је да је посебно задовољство учетвовати у једном процесу, који показује свој раст. То је илустровао и податком, који говори да је у претходних пет година у релизацију програма „За чистије и зеленије школе у Војводини” укључено преко 380 васпитнообразовних установа, те навео да овај број има тенденцију да расте. Похвалио је труд, ентузијазам и енергију учесника у овом важном подухвату, нагласивши да оно што је било у склопу волонтерског рада сада има дубљи смисао, односно да је саставни део програма.

„Преношење знања је изразито важно на плану екологије, то је и кључни моменат, јер су резултати едукације увек далекосежни, а бавити се заштитом своје животне средине, значи бавити се својом будућношћу“, истакао је Јовановић уз жеље да се осим државних институција у овај значајан програм укључи и наш приватни сектор, те да наше друштво у целини покаже да настоји да изградимо свест на овом плану .

Помоћник покрајинског секретара за енергетику и минералне сировине Сава Добранић, такође је изнео део настојања Секретаријата чији је представник, у погледу потреба подизања свети на плану обновљивих извора енергије још у најранијем узрасту. Указао је да је веома битно да се овај програм настави, те да да ће овај секретаријат на сваки начин подржати ову успешну сарадњу и надаље.

Начелник Школске управе за Јужнобачки и Сремски округ Петар Виђикант је данас учесницима и партнерима у овом пројкту, а посебно школама, пожело успех у даљем раду на овом значајном послу.

У оквиру округлог стола представљени су и резултати истраживања петогодишњег циклуса реализације овог програма, чији показатељи говоре да број учесника у њему неумитно расте. Укупно 95 одсто представника циљне групе је чуло за овај програм, а 49 одсто учествује у његовој реализацији. Највећи интерес и резултат, на плану понуђених активности, остварен је у оквиру озелењавањa простора и рециклаже.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs