Вести


Одржан Први међународни стручни форум о третману отпадних вода и воде за пиће

Нови Сад , 19. јун 2019.
-A A +AОдржан Први међународни стручни форум о третману отпадних вода и воде за пиће.

Нови Сад , 19. јун 2019. .

Под покровитељством Покрајинске владе, у сарадњи са Амбасадом Израела и Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД), данас је у Новом Саду одржан Први међународни стручни форум о третману отпадних вода и воде за пиће.

У АП Војводини регистровано је више од 500 загађивача а од укупне количине отпадних вода пречишћава се само 10 посто, казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

„За санирање последица вишедеценијске небриге и недовољних улагања у ову област биће потребно много средстава и много времена. Када смо формирали Покрајинску владу, пре три године, овај проблем ставили смо на листу најважнијих приоритета“, казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

У оквиру таквог опредељења, додао је председник Мировић, пре два месеца донели смо Декларацију о заштити животне средине којом је предвивиђена реализација 11 еколошких циљева на територији АП Војводине. Исто тако, подржали смо 123 пројекта у 39 општина усмерена управо на побољшавање стања у тој области, вредна више од од 1,1 милијарду динара, док смо у овој години, за ту намену, издвојили додатних 330 милиона динара.

„Ово је година у којој смо покренули и иницијативу и пројекте за три пречистача отпадних вода у АП Војводини“, казао је председник Мировић.

„Хвала Покрајинској влади јер смо ову прву билатералну конференцију посветили глобалном питању, а то је питање пијаће воде и отпадних вода. Моја земља је водећа у области заштите и прераде воде, и предствићемо данас трендове у пречишћавању воде за употребу у домаћинству и пољопривреди“, казала је амбасадорка Израела Алона Фишер Кам.

Данашњим скупом желимо да сагледамо најбоље моделе за реализацију пројеката и да разменимо драгоцена искуства са израелским компанијама у овој области јер је процена да је у Србији потребно изградити нових 300 погона за третман воде, изјавила је извршна директорка НАЛЕДА-а Виолета Јовановић.

„Третман отпадних вода и воде за пиће кључно је питање за квалитет живота и привлачење инвестиција“, казала је директорка Јовановић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs