Вести


Одржан састанак о спремности енергетских субјеката уочи нове грејне сезоне

Нови Сад , 08. октобар 2015.
-A A +AОдржан састанак о спремности енергетских субјеката уочи нове грејне сезоне.

Нови Сад , 08. октобар 2015. .

У организацији Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине одржан је састанак са представницима енергетских субјеката, са циљем информисања Покрајинске владе о предстојећој грејној сезони. Састанку су присустовали: државни секретар Министарства рударства и енергетике, Зоран Предић, представник Агенције за енергетику Републике Србије Александар Попо, директори топлана и предузећа за дистрибуцију природног гаса са територије АП Војводине, представник Покрајинског заштитник грађана – Oмбудсмана и други.
На састанку су разматрани извештаји о примени Уредбе о утврђивању методологије за одређивање цене снабдевања крајњег купца топлотном енергијом, погонска спремност енергетских субјеката за предстојећу грејну сезону 2015/2016. године, као и проблеми у начину наплате топлотне енергије према утрошку и поступцима по захтевима купаца за искључење са дистрибутивног система топлотне енергије.
Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић је рекао да су сви енергетски субјекти у Војводини спремни за наступајућу грејну сезону, и што се тиче енергената и погонске спремности.
Секретар Станковић је појаснио принцип примене нове Уредбе о одређивању цене грејања за крајњег потрошача и истакао да је први корак да топлане ускладе своје ценовнике са новом Уредбом, да такав предлог проследе оснивачу, а то је локална самоуправа и након тога, локална самоуправа доноси одлуку о новом ценовнику или задржава стари. Део топлана је већ донео одлуку о усклађивању са новом Уредбом, а у неким топланама усклађивање је у току.
Државни секретар, Зоран Предић је рекао да према информацијама којима се располаже у Министарству рударства и енергетике, грејна сезона спремна и даљински системи грејања су у великој мери припремљени за почетак грејне сезоне. Такође, Предић је констатовао да су обезбеђене довољне количине енергената за тржиште Србије, како за грађане, тако и за даљинске системе грејања, и када је у питању мазут, и када је у питању гас, као главни енергент. Такође, и угља, као основног домаћег енергента има у довољним количинама. Највећи број топлана у Србији је већ обезбедио довољне количине енергената, само мали број топлана завршава то ових дана, те се верује да ће и ове године грејна сезона кренути успешно.
По питању цена енергената, државни секретар је рекао да су цене питање локалних самоуправа и топлана. Министарство није администратор када су у питању цене. Министарство је Уредбом о утврђивању методологије за одређивање цене топлотне енергије за крајњег купца прописало методологију која омогућава јединствен приступ формирању цена и трошкова топлана, зависно од цене енергената и од других трошкова које топлане имају у свом пословању, али је на нивоу топлана да ураде калкулације, и на нивоу локалних самоуправа да те калкулације прихвате или у одређеним мерама делују на то да се трошкови топлана ускладе са очекивањима грађана и самих локалних самоуправа.
С обзиром на чињеницу да су овом приликом изнети и проблеми који се јављају у војвођанским топланама, и да је највећи проблем, проблем нагомиланих дуговања из претходних година, констатовано је да је неопходно почети са применом нове Уредбе, као и то да је неопходно да социјална политика буде измештена из цене грејања. Ради решавања овог проблема, потребно је вршити наплату по измереном утрошку енергената, а не као што је била досадашња пракса, по квадрату стамбеног простора.
Представник заштитника грађана – Омбудсмана отворио је широку тему у вези са правом грађана да се искључе са даљинског система грејања. Констатовано је да је за такав поступак, у првом реду неопходно постојање техничких могућности, као и то да се не сме нарушити енергетски баланс зграде у којој до појединачних искључења долази. Због тога је у поступак неопходно укључивање енергетских инспектора и других лиценцираних стручњака.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs