Вести


Одржан састанак са представницима Фондације " Нови Сад 2021- Европска престоница културе"

Нови Сад , 09. новембар 2017.
-A A +AОдржан састанак са представницима Фондације " Нови Сад 2021- Европска престоница културе" .

Нови Сад , 09. новембар 2017. .

У организацији Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама данас је одржан радни састанак са представницима Фондације " Нови Сад 2021- Европска престоница културе" на челу са директором Немањом Миленковићем и директорима институција културе у АП Војводини, чији је оснивач Покрајинска влада.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић, изнео је да престижна титула европске престонице културе изискује разматрање пројеката и идеја.

„Како бисмо били рационалнији, бржи и ефикаснији у реализацији наших пројеката које свака институција културе има, потребно је да њихове нијансе и специфичности приближимо европском концепту“, истакао је ресорни секретар и објаснио да на примерима добре праксе можемо све уметничке идеје да реализујемо, али је суштина да оне остану у „животу“ и након 2021. године.

Према речима Штаткића, посебно је важна подршка свих нивоа власти стручном тиму, како би се оправдала ова престижна титула, која је са разлогом заслужена и добијена.

Директор Фондације Миленковић навео је да је од 5. јануара ове године почео процес спровођења правила изнетих у заједничкој победничкој апликацији и то ће трајати до 13. јануара 2021. године, када ће Нови Сад и званично постати Европска престоница културе. Реч је о смерницима, како је навео, које нас воде до циља, на основу независних експертских европских тимова, које следимо, а односе се на поштовање принципа рада институција културе у бројним областима.

У том процесу, према мишљењу Миленковића, веома је важна институционална сарадња, међународни партнери, партиципација у активностима са другим европским градовима, као и развој публике, у смислу њеног приближавања култури.

Новооформљени тим Фондације, истакао је он, успоставиће константну комуникацију са делегираним стручњацима из сваке институције културе, како би се посао брже реализовао, јер нам сама титула престонице отвара бројна европска врата, где ће нам и њихови фондови бити доступнији.

Састанку је присуствовао и члан Градског већа Новог Сада за културу Далибор Рожић.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs