Вести


Одржан скуп о значају иновација у пољопривреди за повећање конкурентности малих произвођача на тржишту

Нови Сад , 24. септембар 2014.
-A A +AОдржан скуп о значају иновација у пољопривреди за повећање конкурентности малих произвођача на тржишту.

Нови Сад , 24. септембар 2014. .

„Војводина има велики потенцијал у агробизнису и због тога користимо све инструменте коју су нам на располагању да будемо лидери у овоме делу Европе у области пољопривреде и прерађивачке производње. За остварење тог циља, веома је важна изградња капацитета, људских и институционалних, као и подршка иновацијама у пољопривреди“, казао је вршилац функције покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Бугарски на конференцији организованој у оквиру међурегионалног пројекта „Успостављање и промовисање нових приступа и алата за јачање конкурентности и иновација примарног сектора југоисточне Европе“ (APP4INNO).

Реч је о пројекту финансираном у оквиру Програма транснационалне сарадње југоисточне Европе, који реализује 15 партнера из Италије, Мађарске, Бугарске, Грчке, Румуније, Србије, Албаније, Хрватске и Украјине. Носилац пројекта је Регионална агенција за пољопривреду, шумарство и пољопривредно-прехрамбени сектор (Veneto Agricoltutra) из Италије, а партнери из Србије су Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Алма Монс и Институт за прехрамбене технологије ФИНС.

Како је истакнуто, циљ пројекта је да се створи транснационална мрежа између малих и средњих предузећа која имају способност за иновације. У оквиру пројекта успостављен је систем подршке за искоришћавање иновативних потенцијала малих и средњих пољопривредних предузећа у регијама југоисточне Европе, стварајући оквир за мала и средња предузећа да приступе иновацијама, трансферу технологија и сарадњи, ради повећања конкурентности на међународном тржишту.

Према речима Милице Врачарић, директорке Регионалне агенције за развој малих и средњих предузећа Алма Монс, партнери на пројекту креирали су платформу која ће служити као модел за пренос знања малим произвођачима, који због мале пословне структуре не могу да уђу у утакмицу са великим пољопривредним добрима.

„За њих је решење да сарађују са другим произвођачима, да праве коопeративе или кластере, да буду веома иновативни и да тиме додају вредност својим производима“, казала је Милица Врачарић истакавши да су иновaције у пољопривреди сигуран пут ка повећању конкурентности малих произвођача на тржишту.

Вршилац функције покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Бугарски додао је да се на овом пројекту виде и две важне компоненте у раду Покрајинске владе, а то су развој пољопривреде и иновација у пољопривреди, као и међурегионална сарадња.

„Покрајинска администрација подржава програме који малим газдинствима омогућавају да постану конкурентни у тешкој тржишној утакмици, а увођење иновација у производњу и прераду производа јесте један од начина да се то постигне“, казао је Бранислав Бугарски.

Корисници пројекта „Успостављање и промовисање нових приступа и алата за јачање конкурентности и иновација примарног сектора југоисточне Европе“ (APP4INNO) су мала и средња предузећа из пољопривредног и прехрамбеног сектора, истраживачка тела у пољопривредном сектору, пољопривредне задруге и крајњи потрошачи.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs