Вести


Одржан јесењи Дан поља Института за ратарство и повртарство

Нови Сад , 05. септембар 2018.
-A A +AОдржан јесењи Дан поља Института за ратарство и повртарство.

Нови Сад , 05. септембар 2018. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, указао је данас, на отварању манифестације Дан поља Института за ратарство и повртарство на Римским шанчевима код Новог Сада, на значај сарадње Покрајинског секретаријата за пољопривреду и ове научне установе, која се конкретно огледа у заједничком учешћу у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње Србија – Мађарска.

Др Радојевић је истакао да је реч о првом европском пројекту, где је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство водећи партнер, уз огромну подршку Института.

„Основна идеје пројекта је реализација демо стакленика са савременим мерним инструментима. Они ће бити смештени на Институту, али и на још три локације широм Војводине- средњим пољопривредним школама у Футогу, Руми и Вршцу“, рекао је ресорни секретар и додао да је намера да стакленици на најбољи начин послуже у едукацији младих пољопривредника у Војводини.

Радојевић је навео да је данашњи дан, такође, идеална прилика да пољопривредници стекну праву слику о новим достигнућима када је реч о генетици и оплемењивању, те новим сортама и хибридима, који треба да одговоре на све изазове новонасталих климатских промена. Осврнувши се на успехе Института, ресорни секретар је навео да ова установа даје свој пуни допринос томе кроз учешће како у домаћим, тако и у међународним пројектима.

Он је подсетио окупљене пољопривредне произвођаче на актуелне мере аграрне политике, истичући да је стратешко опредељење Покрајинске владе субвенционисање малих и средњих произвођача, и да буџет за аграр никада није био већи, наводећи да су велики произвођачи тренутно окренути ИПАРД програму и средствима Европске уније. Значајан део новца, како је још навео, Покрајинска влада усмерила је за капиталне инфраструктурне пројекте у овиру система за наводњавање, за противградне мреже, односно антифроз системе, али исто тако и за производњу у заштићеном простору.

Ресорни секретар је рекао да је посебан акценат и даље на младим пољопривредницима до 40 година, који треба да буду мотор развоја пољопривреде у нашој покрајини, као и женама носиоцима регистрованих пољопривредних газдинстава.

Радојевић је честитајући Институту Дан поља, изнео очекивања да ће се и даље наставити са значајним издвајањима за пољопривреду.

Према речима др Светалне Балешевић Тубић, директорке Института за ратарстви и повртарство, у тој научној установа у којој данас ради више од 100 научних истраживача, створено је преко 1.300 сорти семена и хибрида, од којих је 1.000 регистровано у свету. Она је скренула пажњу да је ова година која протиче у знаку 80. године рада установе, Институт добио од државе значајно признање- статус установе од националног значаја- јер су резултати које постиже препознати као национални интерес.

Јесењи Дан поља, којем је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, је традиционална манифестација када се на огледним пољима ове реномиране научне установе могу видети сорте јесењих усева, сунцокрета, соје и кукуруза доспелих за бербу.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs