Вести


Одржан 5. Међународни симпозијум о рударству и заштити животне средине

Нови Сад , 14. јун 2015.
-A A +AОдржан 5. Међународни симпозијум о рударству и заштити животне средине.

Нови Сад , 14. јун 2015. .

У организацији Рударско-геолошког факултета из Београда – центар за заштити животне средине у рударству, у Врднику је од 10-13. јуна 2015., одржан 5. Међународни симпозијум о рударству и заштити животне средине.
Циљ симпозијума је да допринесе сагледавању дугорочних програма развоја рударске праксе и заштите животне средине и одрживог развоја, обрађујући теме о површинској и подземној експлоатацији и заштити животне средине, заштити животне средине у области експлоатације, припреме и транспорта нафте и гаса, загађења земљишта, санације и рекултивације и затварања рудника, загађења ваздуха и мерења буке. Између осталог, на Симпозијуму је било речи и о рударству вода и управљању водама, рециклажи опасног индустријског отпада – БАТ технологије и еколошким аспектима експлоатације и коришћења енергетских ресурса.
Током свечаног отварања симпозијума, присутним представницима домаћих и страних универзитета, привредних субјеката из ове области из земље и иностранства (Европа, Канада, САД, Русија, Македонија, БиХ итд) и представницима Министарства рударства и енергетике РС обратио се и Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић.
Секретар Станковић је изразио задовољство ште се Симпозијум одржава управо у Врднику, а као један од разлога навео је и то што се Врдник налази на територији Аутономне покрајине Војводине, а други разлог је што се бања Врдник успешно развија уз очување животне средине. Један од најважнијих разлога за задовољство, истакао је Станковић је тај што је за развој Врдника од највеће важности било откривање налазишта мрког угља и његова експлоатација.
Секретар Станковић је подсетио да је рудник у Врднику отворен давне 1804. године, и био је први у овом делу Европе. Најпре је припадао манастиру Врдник, а затим грофу Пејачевићу из Руме, који га је откупио од монаха.
Експлоатације је трајала све до 1968. године.
Данас рударско насеље са својим специфичним алпским изгледом употпуњује туристичку понуду Врдника и стоји као споменик богатој индустријској прошлости овог краја.
Покрајински секретаријат за енергетку и минералне сировине је финансирао, а Рударско-геолошки факултет из Београда израдио софтверско решење „Катастар напуштених копова на територији Аутономне Покрајине Војводине“ које омогућава преглед, претраживање и класификацију напуштених копова и деградираних површина на територији Покрајине. Овако урађен катастар и инвентар деградираних површина, са базом података, омогућава управљање одрживим развојем, просторним планирањем и еколошком безбедношћу, што и јесте један од циљева 5. Међународног симпозијума о рударству и заштите животне средине, истакао је мр Станковић.


Извор: ПС за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs