Вести


Окупљањем привредника почела манифестација „Дани Војводине у Бања Луци“

Нови Сад , 02. новембар 2017.
-A A +AОкупљањем привредника почела манифестација „Дани Војводине у Бања Луци“.

Нови Сад , 02. новембар 2017. .

„Односи Републике Српске и Републике Србије никада нису били бољи, а то је плод мудрих политика државних руководстава које успевају да одговоре бројним изазовима и искушењима“, поручио је данас потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, приликом свечаног отварања Пословног форума у Бања Луци. Форум се одржава у сарадњи Привредних комора Републике Српске и АП Војводине у оквиру манифестације „Дани Војводине у Бања Луци“.

Милићевић је изјавио да су у целој Србији, па тако и у Војводини, привредне прилике охрабрујуће. Како је даље навео, индустријска производња у првих осам месеци ове године је, у односу на исти период прошле године, повећана за 6,5 одсто. У исто време, вредност нашег извоза, уз раст од 19,6 одсто, већа је од 3,6 милијаради долара. Број туриста који је у том периоду посетио Војводину порастао је за скоро 10 одсто и премашио је 320.000, од чега су готово половина били странци. Коначно, број незапослених лица у Војводини је смањен за 14 процената.

„Иако је привредна сарадња и данас на завидном нивоу, много је простора за њено интензивирање. На нама је да правне оквире максимално искористимо, те попунимо конкретним креативним решењима и облицима сарадње, чему је и посвећен данашњи скуп“, закључио је Милићевић. Он је подсетио да су приоритетни пројекти реконструкција пруге Шид-Бијељина, градња Фрушкогорског коридора од Новог Сада до Руме, а затим преко Шапца до Републике Српске, што ће олакшати путне и транспортне везе.

Потпредседница Владе Републике Српске Сребренка Голић истакла је да је Влада Републике Српске спремна да се максимално ангажује како би помогла привредницима из Српске да снажније изађу на тржиште, те да подржи сваку инвестицију која из Војводине дође у Републику Српску.
На Пословном форуму који је окупио бројне привреднике, презентовани су потенцијали и инвестициони амбијент у Републици Српској и покрајини Војводини, као и потенцијали Развојне агенције Војводине.

Потпредседник Покрајинске владе се, током дводневне посете Бања Луци, састао и са градоначелником Игором Радојичићем.

Приликом сусрета је оцењено су да су „Дани Војводине у Бања Луци“ добра иницијатива којом се представљају привредни и туристички потенцијали Војводине Републици Српској, те одлична прилика за повезивање привредника и склапање конкретних послова.

Потпредседник Покрајинске владе позвао је градоначелника у узвртану посету Војводини како би се презентовали потенцијали Бања Луке и Републике Српске Новом Саду, посебно у контексту предстојећих догађаја када ће Нови Сад бити Омладинска престоница Европе и Европска престоница културе.

Делегација Покрајинске владе посету наставља на манифестацији „Дани Војводине у Бања Луци“ у организацији Туристичке организације Војводине, где ће и током наредног дана на Тргу Крајине у Бања Луци, бити представљене туристичке понуде градова и општина АП Војводине.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs