Вести


Отворена Генерална скупштина Конференције Европских цркава

Нови Сад , 31. мај 2018.
-A A +AОтворена Генерална скупштина Конференције Европских цркава.

Нови Сад , 31. мај 2018. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас, на отварању Генералне скупштине Конференције европских цркава (КЕК), која се одржава у Новом Саду, од 31. маја до 6. јуна.

Подсетивши да је Република Србија секуларна држава, али и да пружа значајну институционалну подршку за деловање цркава и верских заједница, председник Мировић изјавио је да смо сви дужни да чувамо сопствени национални, конфесионални, културни и сваки други идентитет, али и да подржимо и очување идентитета свих оних који са нама живе.

„На нашем простору доминанта је хришћанска култура која се вековима преноси, и баш то је једна од кључних спона којa у Војводини повезује припаднике различитих нација и конфесија и подсећа на међусобно уважавање, толеранцију и складан заједнички живот“ изјавио је председник Мировић.

Он је додао да значајну улогу у томе има обострана сарадња и дијалог са црквама и верским заједницама којима житељи АП Војводине припадају.

„Верујем да је наше опредељење у скалду са принципима дијалога, изградње мира и помирења, заштите људских права и правде и другим универзалним принципима за које се залаже Конференција европских цркава. Зато у нама имате праве домаћине и партнере“, рекао је председник Мировић.

Патријарх српски Иринеј изразио је овом приликом задовољство јер се Конференција европских цркава одржава у оквиру наше цркве, у Ерпархији бачкој, која, како је рекао, увек даје свој допринос и искрено сарађује у тој религијској организацији.
„То је велика част за нашу цркву која је члан Европске заједнице цркава. У времену у којем живимо, у коме има много неправде, црква има велико и уважено место. Ово религијско тело савременом свету је неопходно јер свет очекује да чује јединствен глас цркве и глас Божији“, рекао је патријарх Иринеј.

Председник КЕК-а бискуп Кристофер Хил казао је да овим скупом показујемо значај међуверског окупљања европских цркава и верских заједница које афирмишу верске различитости, позитивне друштвене вредности и толеранцију.

Конференција европских цркава представља међународну организацију која посредује у међурелигијском дијалогу и заступа интерес цркава пред међународним институцијама као што су Европска комисија и Европски парламент. Основана је 1959. године и окупља 116 правосалaвних, протестантских, англиканских и старокатоличких цркава.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs