Вести


Отворена изложба “Магична реч- Жолнаи” у Музеју Војводине

Нови Сад , 11. април 2016.
-A A +AОтворена изложба “Магична реч- Жолнаи” у Музеју Војводине.

Нови Сад , 11. април 2016. .

У Музеју Војводине данас је свечано отворена изложба Музеја Јанус Паннониус из Печуја под називом “Магична реч- Жолнаи”. Изложбу су отворили покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујич и директорка Музеја Војводине др Агнеш Озер, а присутнима су се обратили директор Музеја Јанус Паннониус из Печуја Болдижар Чорнаи. Догађају су присуствовали амбасадор Мађарске у Републици Србији Њ.Е. Атила Пинтер и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш.

Изложбом “Магична реч – Жолнаи”, ауторке Оршоље Ковач публици се, кроз хронолошки развој једне од најзначајнијих мануфактура у овом делу Европе, представља део збирке,130 експоната, употребних и украсних предмета из богате колекције Музеја Јанус Паннониус у Печују. Поставка ће трајати до 2. јуна ове године.
Отварајући изложби ресорни секретар Грујић подсетио је да су се под сводом Музеја Војводине, институције културе од великог значаја, не само за Војводину већ и шире дешавале бројне значајне изложбе, али данас смо ту да уживамо у нечему што је симбол керамике и што се може подвести под магичну реч- Жолнаи.

“Идеја да се из Печуја донесе део поставке о жолнаи керамици постојала је релативно дуго, али сада смо били у могућности да идеју спроведемо у дело и да сви они који желе да виде ову импозантну поставку додју и уживају у експонатима” рекао је секретар Грујић и додао да “ сарадња са институцијама културе у Мађарској треба да крене даље и да ми можемо да понудимо много тога са наше стране, а да опет покушамо да у складу са нашим могућностима доведемо дела Виктора Вазарелија, мађарску сецесију…и још много тога, чиме се поноси мађарска култура. Велико ми је задовољство, што че током рестаурације суботичке Синагоге бити враћен сјај жолнаја и то јесте повратак жолнаи керамике на овим просторима. Култура, као таква јесте нешто што не треба да има границе, она је опште добро и сви треба тиме да се дичимо. Као што ова изложба у свом називу носи име Жолнаи, то је само реч мађарског порекла, презиме породице оснивача фабрике керамике, али њен симбол је култура и уметност, што је довољно да сви у томе уживамо” закључио је у свом излагању секретар Грујић.

Др Агнеш Озер је истакла да јој је припала велика част да поздрави гостујућу изложбу из Печуја, Музеја Јанус Паннониус, који поред жолнаи керамике баштини и дела Вазарелија, Чонтварија…и многих других уметника.
Директор Музеја Јанус Паннониус из Печуја Болдижар Чорнаи је у своје име и у име градоначелника Печуја поздравио сарадњу ових институција културе, нагласивши да је ова изложба пример спајања култура, кроз сарадњу и размену дела и да таква сарадња треба да се настави. Чорнаи је подсетио да пре 1918. године, Војводина је била територија где су се производи жолнаи керамике могли купити или поручити, па су чак грнчари са ових простора у већим количинама куповали боје и преливе за своју грнчарију из фарбике Жолнаи. На фасадама појединих војвођанских зграда могле су се видети пирогранитне фасаде из ове фабрике, а суботичка Синагога ће опет имати сјај жолнаи грађевинске керамике, какав је некада имала.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs