Вести


Отворена изложба “Хенри Мур-графичар” у Музеју Војводине

Нови Сад , 08. новембар 2014.
-A A +AОтворена изложба “Хенри Мур-графичар” у Музеју Војводине.

Нови Сад , 08. новембар 2014. .

Изложба „Хенри Мур – графичар”, синоћ је отворена у Музеју Војводине, када је званично представљено 80 графика, пет модела скулптура и један радни модел, који су настајали у периоду од 1934. до 1984. године. Након готово 60 година од прве београдске изложбе једног од највећих британских уметника XX века, која је оставила значајан траг на нашој уметничкој сцени, публика сада има прилику да се упозна са мање познатим, али интегралним делом његовог стваралаштва - Муровим графикама.

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић званично је отворио изложбу, а о значају Хенрија Мура на нашој уметничкој сцени говорили су и директорица Музеја Војводине др Агнеш Озер, директор Британског савета за Западни Балкан Тони О'Брајан (Тонy О'Бриен), амбасадор Велике Британије у Републици Србији Денис Киф и Дарко Поповић из Банке Интеса.

“Данас је велики дан за нашу уметност и културу, јер вечерас отварамо изложбу Хенрија Мура у Музеју Војводине, а потом имамо прилику да слушамо велики Кронос квартет у Српском народном позоришту” рекао је у уводном обраћању секретар Грујић и додао да “ је то понос за све нас, који поштујемо, ценимо и уживамо у делима и раду великих уметничких имена. О Хенрију Муру може се пуно причати, јер му је биографија богата, али мислим да су речи сувишне у односу на израз и осећања које је као печат стављао на своје радове, било да су чувене скулптуре, цртежи или графике. Његова чувена скуплтура ратника је јединствена управо по изразу и снази, која из ње долази, јер симболише победника, симболише живот и на крају крајева симболише љубав. То је Хенри Мур снажан уметник са јаким порукама и симболикама, као и његов ратник, са поруком човека у тренутку и зато вам желим да у наредном периоду уживате у делима великог Хенрија Мура” рекао је на крају излагања секретар Грујић.
Након великог успеха у Народном музеју у Београду, изложба „Хенри Мур – графичар” сада је у Новом Саду у Музеју Војводине и свако ко жели да се упозна са једним делом стваралачког опуса Хенрија Мура моћи ће то да учини до краја новембра, докле ова поставка и траје, рекла је др Озер.

Амбасадор Денис Киф је поздрављајући присутне истакао да, иако је тек од недавно у Србији, схватио је да наше две државе имају доста тога заједничког на пољу културе, па тако и данашња изложба на коју је и амбасада Велике Британије поносна, као што смо поносни и на нашег Хенрија Мура.

Тони О'Брајан је подсетио да ова уметничка дела припадају посебној колекцији „Музеја без зидова” Британског савета, коју је сам уметник 1984. године обогатио донацијом за више од 200 изузетних радова, за 50. рођендан ове организације. „Музеј без зидова” броји преко 9.000 различитих уметничких имена, са идејом да се део поставке сели из града у град или државе у државу, како би био што ближе људима.

Гостовање ове изложбе у Музеју Војводине одржава се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, Британске амбасаде у Београду и Банке Интеса.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs