Вести


Отворена изложба „Меморија насиља и снови о будућности……1914-18 / 2014“

Нови Сад , 20. новембар 2014.
-A A +AОтворена изложба „Меморија насиља и снови о будућности……1914-18 / 2014“.

Нови Сад , 20. новембар 2014. .

У Музеју савремене уметности Војводине, синоћ је отворена изложба „Меморија насиља и снови о будућности……1914-18 / 2014“. Француски институт у Србији и Гете институт u Београду, у сарадњи са Музејом савремене уметности Војводине покренули су пројекат Меморија насиља и снови о будућности, посвећен обележавању стогодишњице Првог светског рата, сећању на турбулентне и насилне друштвено-политичке прилике, на личне трауме, миграције и снове, кроз савремени и уметнички контекст. Пројекат Меморија насиља и снови о будућности окупио је уметнике и уметнице из Европе који као полазиште користе 100 година европске историје, без враћања на „стару расправу“ о национализму, империјализму и питању ко је крив. Својим истраживањима укрштају различите димензије, приступе и питања, прошлост и садашњост, односе између центара и периферија, аспекте кретања/путовања, миграције и егзила, као и нове стандарде у комуникацији у савременим локалним, регионалним и европским димензијама, у временима у којима је неопходно испитивање констелација и идеологија из прошлости због изградње положаја у мултиполарном свету.
Тим поводом изложбу је синоћ званично отворио покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, а о поставци су говорили и директорка Музеја савремене уметности Војводине и кустоскиња пројекта Сања Којић Младенов, Jean-Luc Goester, саветник за културу амбасаде Француске и директор Француског института у Србији и Matthias Müller-Wieferig, директор Гете института у Београду.
Поздрављајући присутне госте, уметнике и љубитеље савремене уметности, секретар Грујић је рекао да осећа велику захвалност свима, који су учинили да изложба изгледа импресивно, као што и јесте.
„Ова изложба је већ имала свој увод на недавно одржаном концерту великог Кронос квартета у Српском народном позоришту у извођењу композиторке Александре Вребалов на тему великог рата“ рекао је у уводном излагању ресорни секретар и додао да „је то био концерт јаких емоција, емоција како победника, тако и побеђених, музика радосних, залуделих и несрећних људи, са једном једином поруком, опеваној уз опело о бесмислу рата и страдања. Нажалост исто се поновило неколико деценија после, па код нас још неколико деценија потом и несреће су се низале. Ова изложба исто тако има једну врсту опела, кроз посебан уметнички израз, над тим догађајима, који се могу назвати „гласила распамети“, као порука без разума, уништења, сећања…и зато ми је данас посебно драго што ти безумници у том ништавилу нису успели и што уметност уме да говори другачијим, јаснијим и лепшим језиком, који је другачији од свих и зато вам желим да у овој лепоти уживате“ поручио је на крају секретар Грујић.
Jean-Luc Goester i Matthias Müller-Wieferig су закључили у својим излагањима да је данашња изложба не само резултат добре културне сарадње Француске и Немачке, већ и једна порука да када се оружје закопа и историја напише,остају уметници као ,ствараоци једног новог позитивног нуклеуса, који увек отвара врата сарадње.
Сања Којић- Младенов се овом приликом захвалила свим сарадницима у пројекту, нагласивши да је ова поставка посебна по томе што носи једну снажну поруку, испричану кроз породичне приче, сећања, миграције…приказане кроз савремене медије уметничког израза. Уметници су се овде бавили односима, како личним, тако и општим у тим турбулентним временима. У пројекту Меморија насиља и снови о будудности истакнуте су не само географске већ и временске релације, па кроз поједине радове уметници укрштају различите димензије, приступе и питања прошлости и садашњости, користећи историјске артефакте, митове или персоналне приче, развијајући своју уметничку праксу кроз различите медије, као што су: слика, скулптура, графика, фотографија, видео, видео и звучна инсталација.
Поставку чине радови Игора Антића (РС-ФР), Игора Бошњака (БА), diSTRUKTURA (РС), Roberta Jankuloskog (MK), Thomas Köner (DE-FR), Небојше Лазића (РС-US), Ануке Миладиновић (CH-DE), Раденка Милака (БА), Magali Sanheira (ФР), Селмана Тртовца (РС), Pierre Courtin – Gallery DUPLEX100m2, Sarajevo (ФР-БА); Stefanie Böttcher (DE) i Арион Аслани (РС).


Извор: Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs