Вести


Отворена међународна конференција о очувању и унапређењу историјских градова

Сремски Карловци , 12. мај 2016.
-A A +AОтворена међународна конференција о очувању и унапређењу историјских градова.

Сремски Карловци , 12. мај 2016. .

Трећа међународна конференција „Очување и унапређење историјских градова“, отворена је данас у Сремским Карловцима. Циљ овогодишње дводневне конференције јесте да се задржи континуитет у започетим активностима, те да се понуде нова решења у проблематици историјских градова, пре свега, у контексту идентитета, економског развоја и урбаног подручја, укључујући и природно окружење.

Скуп је и ове године окупио бројне стручњаке из Србије, Италије, Мађарске, Финске, Пољске, Хрватске, Кипра, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније, који ће изложити радове који се баве планском и правном регулативом, теоријским и практичним решењима проблема у очувању и заштити историјских градова, подизањем нивоа културног туризма, управљањем културним добрима и потенцијалима и могућности историјских градова у развојним пројектима.

Конференцију је отворио покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, који је нагласио да су међународне конференције попут ове које је организована у Сремским Карловцима - преко потребне, јер нам помажу да сагледамо вредности наше културне, духовне, историјске и природне баштине, указују на потребу да културну баштину чувамо и унапређујемо, и што је за локалне заједнице посебно важно, да је одрживо користимо.

Обраћајући се учесницима скупа и покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов је рекао да је важно да препознамо значај очувања историјских градова - значајних ресурса за један народ и једно друштво.

„Као што је скорија историја показала, ми никада нисмо били свесни какво богатство имамо. Историјских градова имамо у деловима у сваком од наших градова, међутим, Сремски Карловци, као историјски град са богатим наслеђем и утицајем у нашем народном бићу - јединствен је пример у Србији“, рекао је покрајински секретар Владимир Павлов.

Учесницима скупа обратили су се и заменик председника општине Сремски Карловци Рајко Маринковић и помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре мр Ђорђе Милић.

Организатори конференције су Општина Сремски Карловци и Покрајински завод за заштиту споменика културе, у сарадњи са Сталном конференцијом општина и градова Србије.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs