Вести


Отворена међународна научно-стручна конференција о правима детета

Нови Сад , 29. октобар 2019.
-A A +AОтворена међународна научно-стручна конференција о правима детета.

Нови Сад , 29. октобар 2019. .

Извођењем химне Републике Србије „Боже правде” у згради Ректората Универзитета у Новом Саду обележен је почетак дводневне научно-стручне конференције о правима детета. Релевантни научни радници, представници државних органа и организација, као и академских установа, представиће своје радове, размишљања, тумачења о правима детета и начине на које сви можемо да поштујемо, заштитимо и унапредимо дечја права.

Конвенција о правима детета – као најзначајнији међународни документ у тој области – усвојена је 20. новембра 1989. године на заседању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку. Поред тога што утврђује права детета, овај документ специфичан је по томе што на једном месту дефинише целокупан корпус права детета. Конвенцију је до сада ратификовало 196 држава, а међу њима и Република Србија 1990. године.

Приликом свечаног отварања конференције присутнима су се обратили покрајински заштитиник грађана – омбудсман проф. др Зоран Павловић, директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања др Ивана Стевановић, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, директор Правосудне академије Ненад Вујић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, представница Уницефа у Србији Северинa Леонарди, као и декан Правног факултету у Печују др Фабијан Адријан.

„Ово је један од најважнијих аката међународног права. Конференција умногоме доприноси томе да се сагледају досадашњи резултати, као и даљи циљеви остваривања дечјих права. Деца су будуће друштво, доносиоци одлука, покретачка снага и будући лидери. Позитивни примери, правилно васпитање, као и разумевање и емоције које им пружамо, обликују свако дете, стварајући примерне и корисне чланове друштва. Због тога не смемо дозволити да ова конвенција буде само слово на папиру, да не живи, да је не примењујемо на сваком кораку, према сваком детету, у сваком делу света”, изјавио је Њилаш.

Представница Уницефа у Србији Северинa Леонарди нагласила је да се у данашње време сусрећемо с другачијим изазовима него пре тридесет година, када је Конвенција о правима детета усвојена, а то су, између осталог, климатске промене, убрзана урбанизација, повећане миграције и дигитализација друштва. Како је рекла, годишњица усвајања Конвенције пружа нам могућност за бржи напредак и интензивније активности у суочавању са новим изазовима.

Научно-стручна конференција јединствена је прилика да се чују различита мишљења и ставови из више од петнаест земаља, када су у питању дечја права.
Покрајински омбудсман проф. др Зоран Павловић рекао је да кроз јако друштво треба доћи до заштите дечјих права у пуном капацитету. „Људска права, укључујући и права детета, не додељују се, она нам припадају чином рођења. О томе се не разговара један или два дана, већ се то чини 366 дана у години. Циљ скретања пажње јавности на теме као што је заштита права детета јесте подизање стања свести свих чланова друштва”, закључио је Павловић.

Дводневни стручни скуп организовали су покрајински заштитник грађана – омбудсман и Институт за криминолошка и социолошка истраживања у Београду, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs