Вести


Отворена ретроспективна изложба "Акционе форме" Илије Шошкића

Нови Сад , 13. октобар 2018.
-A A +AОтворена ретроспективна изложба "Акционе форме" Илије Шошкића.

Нови Сад , 13. октобар 2018. .

„Колико заједно дејствујемо не само на нивоу покрајинских или локалних институција, већ и на нивоу читаве државе, онда добијемо једну овако импозантну изложбу, као што је ова пред нама и као таква је пример и другим институцијама културе да виде како и шта се може постићи сарадњом и удруживањем“ рекла је синоћ на отварању ретроспективне изложбе „Акционе форме“ авангардног уметника Илије Шкошкића у Музеју савремене уметности Војводине, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Изложба „ Акционе форме“ је прва ретроспектива Илије Шошкића која се одржава у читавом пост-југословенском културном простору, али и прва коју су заједнички организовали Музеј савремене уметности Војводине и Музеј савремене уметности Београда и као таква истовремено се одржава у оба града. Kонцепција изложбе осмишљена је сарадњом кустоса Зорана Ерића из београдског и Небојше Миленковића из новосадског Музеја савремене уметности, с тим што је прилагођена излагачким просторима оба музеја.

По речима кустоса у сегменту изложбе у Новом Саду фокус је на радовима са телом, те Шошкићевом идеолошки освешћеном деловању у јавној сфери. Реч је о раним перформансима, акцијама и живим сликама, које уметник реализује током прве половине седамдесетих у Италији, али и током честих наступа у Студентском културном центру у Београду. Посебно су акцентоване оне активности које, у крајњем исходу, доводе до отелотворења познатог авангардистичког начела по ком уметник сâм постаје властитом уметношћу.

У београдском делу поставке акценат је стављен на концептуалне целине САТОР, Трап / Трапхос, Паралеле, као и на појединачним радовима сведених али и комплексних геометријских форми. Ти радови производ су Шошкићевог интересовања за математичке аксиоме и проблеме, као и филозофске постулате, чијем истраживању се посвећује током осамдесетих. Kрећући се између математике, филозофије и митологије, Шошкић на специфичан начин промишља однос човека према природи, што чини и посебну нит која се провлачи кроз низ радова

Испред Музеја савремене уметности Војводине поздравне речи упутио је директор Радован Јокић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs