Вести


Отворена 19. „Kупусијада“ у Футогу

Нови Сад , 03. новембар 2018.
-A A +AОтворена 19. „Kупусијада“ у Футогу.

Нови Сад , 03. новембар 2018. .

Овогодишња 19. „Kупусијада“, на којој су се окупили бројни пољопривредни произвођачи и излагачи, свечано је отворена данас у Kултурном центру „Младост“ у Футогу.

Поред произвођача футошког купуса, прилику да представе своје домаће производе имали су и остали произвођачи, а све у циљу представљања привредних потенцијала Футога.

Покрајински секреатар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је истакао значај ове манифестације, која промовише футошки купус као бренд Србије.

"Ми између осталог финансирамо одржавање оваквих манифестација. Помажемо рад удружењу "Футошки купус" и ово јесте начин да се широј маси приближи значај купуса не само за Футог, него сигуран сам и за Републику Србију", рекао је др Вук Радојевић.

Он је истакао да заштићена ознака географског порекла заправо представља компаративну предност наших производа на тржишту, и додао да је то прави пут ка бољем позиционирању наших домаћих производа.

“Покрајински секретаријат за пољопривреду издваја средства за финансирање трошкова за сертификацију, за означавање географског порекла. Драго ми је што смо успели то да организујемо са Градом Новим Садом, прошле године, када је била у питању бегечка шаргарепа и ово јесте, заправо, прилика да позовемо све пољопривреднике да се удружују, да означе географско порекло и да на тај начин заузму боље позиције на тржишту, нагласио је Радојевић на отварању 19. “Kупусијаде” у Футогу.

Он је је указавши на важност стандардизације производње, коју Секретаријат подржава, апеловао на пољопривреднике да искористе подршку и обележе своје производе, јер је то начин не само да прошире производњу него и да анимирају нове пољопривредне произвођаче да уђу у ту врсту делатности и постигну бољи квалитет на тржишту.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је овом приликом изразио задовољство, што данас имамо 12 тих сертификованих брендова.

“Ми ћемо се трудити да следеће године усвојимо један посебан закон, који ће нам омогућити да и у Европској унији буде заштићен футошки кисели купус. Онако како се штити прашка шунка, тако и ми треба заштитимо наш купус, јер то је наша обавеза према свим људима који овде живе и раде, рекао је Недимовић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да и најразвијеније економске замље негују сличне манифестације, и истичу као нешто најбоље и што, на крају, може и те како да се комерцијално исплати.

Деветнаеста по реду „Купусијада“ у Футогу , јединствена манифестација у Србији – по тематици којој је посвећена – месту свога редовног одржавања и богатству могућности коју пружа аутохтона сорта купуса каква се узгаја и прерађује искључиво у Футогу, наставља се и сутра уз богат програм, који су организатори припремили за посетиоце.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs