Вести


Отворена 7. Међународна конференција ''Одрживе депоније и управљање отпадом''

Нови Сад , 28. новембар 2013.
-A A +AОтворена 7. Међународна конференција ''Одрживе депоније и управљање отпадом''.

Нови Сад , 28. новембар 2013. .

У Скупштини АП Војводине отворена је данас 7. Међународна конференција ''Одрживе депоније и управљање отпадом''. Овај међународни скуп одржава се у организацији Међународне асоцијација за управљање отпадом-ISA, Асоцијације за управљање чврстим отпадом Србије-SeSWA, Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду, Департмана за инжињерство заштите животне средине и заштите на раду уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).
Конференција има за циљ размену искустава између домаћих и међународних стручњака у области решавања питања отпада и његовог паметног коришћења. Стручњаци из Немачке, Аустрије, Румуније, Мађарске и других европских замаља указаће и на пропусте, које су направили у области управљања отпадом, које Србија може да избегне.

Скуп је отворио др Слободан Пузовић, покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, који је изразио задовољство данашњим партнерским окупљањем, које може донети решења за један од највећих проблема које имамо и изазова у области животне средине – управљање отпадом.

„Покрајински секретаријат за за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине улаже велику енергију у овој области. Остварујемо значајну сарадњу са локалним самоуправама, са стручним и научним институцијама и удружењима грађана, како би нашли квалитетна решења и изборили се са решавањем питања управљања комуналним отпадом, санирања дивљих сметлишта, те хроничног загађење животне средине због неадекватног управљања отпадом. Због тога подржавам идеју да партнерски морамо радити на овом питању, јер је реч о веома озбиљној и захтевној теми“, истакао је др Пузовић и позвао на сарадњу и грађане и удружења грађана и локалне самоуправе. Пре свега, ресорни секретар је истакао потребу и значај стручне и научне подршке у решавању овог питања, јер је проблем управљања отпадом вишедеценијски и због неадекватне бриге државе од раније па стога, како је нагласио, ни решења нису тако једноставна у овој области, где је неопходан велики и стручан тим, као и подршка грађана. Поред адекватне законске регулативе, неопходни су и стабилни извори финансирања зарад квалитетних решења. Др Пузовић је изнео уверење да данашња конференција, управо стога, може имати велики утицај у показивању исправног пута ка конкретним решењима на плану унапређивања нашег постојећег система управљања отпадом.

Главне теме конференције током два дана њеног рада биће: Алати за подршку управљања отпадом: Анализа токова материјала (МFА) – Процена животног циклуса (LCА), Санитарне депоније и мере ремедијације неконтролисаних депонија, Студије случаја: Доступне технологије третмана отпада.

Гордана Мишев, саветник у Министарству енергетике развоја и заштите животне средине истакла је да је неадекватно збрињавање отпада један од највећих проблема земаља југоисточне Европе. „Само у току 2012. године, на територији Републике Србије генерисано је преко 11 милиона тона отпада, а од тога 2,6 милиона тона комуналног чврстог отпада.Стога и ова конференција показује да загађење није ствар само појединаца већ целог друштва. И зато не смемо дозволити ширење даљег загађења у нашој околини. Сви морамо бити тим, јер правилним збрињавањем отпада можемо развити сасвим нову индустријску грану, развити даље нашу еколошку свест и културу. Циљ Министарства енергетике развоја и заштите животне средине јесте здравија животна околина, јачање еколошке свести и развој зелене индустрије, као један од привредних потенцијала Србије“, поручила је Гордана Мишев.

Др Алексеј Аутодорој из Румуније, члан Румунске асоцијације за управљање чврстим отпадом и Борда (ISWA) за југоисточну Европу такође је потврдио идеју да постоји жеља за партнерским радом кроз окупљање, како би дошли до најбољих решења у области управљања комуналним отпадом.“Ми имамо чланове из 80 земаља и активности су на светском нивоу, али, да би се оне побољшале постоје и три регоналне мреже. Покушаћу следеће две године да подржим вашу конференцију и да доведем до размене искустава, које ће указати на евентуалне пропусте и довести до даљег унапређивања рада у овој области".

Како се отпад и отпадне воде у земљама Европске уније не посматрају само као отпад, већ као сировина која може поново да се употреби, на данашњој конференцији представљени су и досадашњи резултати GIZ IMPACT пројекта „Управљање отпадом и отпадним водама у општинама у Србији". У 5 пилот општина GIZ IMPACT (Александровац, Бела Црква, Крупањ, Куршумлија и Свилајнац) пројекат је протекле године вршио мерење количине и састава отпада и отпадних вода, коју генеришу грађани ових општина. Добијени подаци су послужили као подлога за израду могућих решења за отпад и отпадне воде у општинама, у којима отпад постаје ресурс.

Рециклажа отпада и увођење две канте за биоразградиви и остали отпад у домаћинствима, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, могу бити нека од решења, истакнуто је овом приликом. Овакви системи подстичу отварање нових радних места, развој туризма, општи економски развој општина и чине општину привлачном и за стране инвеститоре. Конференција ће дати одговоре и на то да ли наше општине могу све то да постигну.

Конференцији присуствује и др Золтан Илеш, државни секретар Министарства животне средине и руралног развоја Мађарске. Ова конференција је уједно и увертира за светску конференцију за управљање отпадом која ће се одржати у Новом Саду 2016. године, у организацији Међународног удружења за управљање отпадом (ISWA) и Факултета техничких наука из Новог Сада.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs