Вести


Отворен ВИИ Међународни новосадски књижевни фестивал

Нови Сад , 27. август 2012.
-A A +AОтворен ВИИ Међународни новосадски књижевни фестивал.

Нови Сад , 27. август 2012. .

Нови Сад, 27. август 2012. - У организацији Друштва књжевника Војоводине, ове године се по седми пут одржава Међународни новосадски књижевни фестивал. Фестивал је отворио потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.- Ово је фестивал који наступа са скромном нотом, без велике помпе, али његов наступ је изузетно велики и ми га доживљавамо као догађај који оплемењује овај град. На свим местима: са балкона и са тргова, чуће се реч, како на нашем тако и на другим језицима. Самим тим Нови Сад ће бити оплемењен овим догађајем, а такође имаће шта и да пружи, рекао је Славиша Грујић. Говорећи о интеракцији између града, грађана, поезије и прозе, Грујић је закључио да је овде реч о интеракцији и са интелектуалцима из Европе, што потврђује да је Нови Сад град културе, а нарочиту ноту овој карактеристици даје његов вишенационални и мултикултурални карактер, што га чини Европом у малом.

Фестивал је претежно песнички, мада се последњих година отвара и према прози. Учесници овогодишњег фестивала долазе из разних земаља Европе, а централно место на фестивалу ове године заузима Пољска. Поводом тога издата је и антологија савремене пољске поезије „Живимо на речима".
Поред афирмације савремене књижевности, фестивал има за циљ и промовисање књижевног научног рада. Ове године у оквиру фестивала биће одржан симпозијум на тему „Романтизам, савремена књижевност и култура - митови, политика, спектакл, слава, иронија". На ову тему говориће 15 истакнутих књижевних научника, филозофа и критичара.

У оквиру фестивал, у Сремским Карловцима биће уручена 52. Бранкова награда, најзначајније признање младим песницима за прву песничку књигу на српском језику. Ове године добитник награде је песник из Ниша, Горан Живковић. Осим ове награде, ту су и међународна награда за књижевност „Нови Сад", као и награда за најбољег слемера Србије, које се проглашавају током фестивала. Међународна награда „Нови Сад" за 2012. годину припашће једном од пољских песника, учеснику Фестивала, што је принцип који ће се убудуће заступати. 

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs