Вести


Отворен НИС информатички кабинет - плод сарадње компаније НИС и Факултета техничких наука

Нови Сад , 13. новембар 2014.
-A A +AОтворен НИС информатички кабинет - плод сарадње компаније НИС и Факултета техничких наука.

Нови Сад , 13. новембар 2014. .

На Машинском институту Факултета техничких наука у Новом Саду, отворен је НИС информатички кабинет. Простор учионице прилагођен је вишим стандардима наставе и представља лабораторију за анализу енергетских технологија, коришћење постојећих, али и производњу нових софтвера.

Свечаном пресецању врпце, поред заменика генералног директора компаније НИС Андреја Шибанова и директора Блока Енергетика Алексеја Белова, ректора Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослава Весковића, декана ФТН проф. др Радета Дорословачког, присуствовали су покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов и покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Ненад Станковић.

Поздрављајући присутне, ректор НУ проф. др Мирослав Весковић је подвукао значај улагања у образовање људских ресурса. "Високо образовање на практичним темама, у практичним лабораторијским условима је посебно важно. Током свог школовања, студенти ће бити у могућности да тестирају проблеме кроз изградњу одговарајућег софтвера, што ће касније моћи да примене у индустрији", поручио је овом приликом ректор НУ.

"За НИС, који већ традиционално сарађује са универзитетима у Србији, то није само обавеза, већ и потреба. Као друштвено одговорна компанија сматрамо да тако дајемо допринос побољшању квалитета образовања у Србији, што је уједно и допринос развоју науке у Србији. Отварање информатичког кабинета је важан догађај за нас зато што представља нов вид сарадње између привреде и Универзитета. Наиме, ова лабораторија је урађена у кооперацији између Блока Енергетика НИС-а и ФТН-а", рекао је заменик генералног директора НИС Андреј Шибанов.

Покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов је рекао да је овакав вид сарадње између привреде и факултета оно што је дуги низ година недостајало. "Није реч о сарадњи која ће се заснивати на неком квазиинтелектуалном изучавању теорије, него на нечему што ће имати примену у самом животу. Студенти који буду, захваљујући раду у овом кабинету, изашли са овог факултета можда ће посао добити на адреси НИС-а. Ти млади људи ће остајати овде и биће у позицији да са својим колегама из иностранства на равној нози сарађују у сваком тренутку", рекао је Павлов о додао да Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој жели да буде активан учесник у овим процесима, изражавајући очекивања да ће таква сарадња бити успостављена и са другим привредним компанијама.

"Као ресорни секретар залагаћу се да буџет за наредну годину буде превасходно окренут ка Универзитету и сарадњи привреде и Универзитета. Сматрам да ИТ сектор није био на прави начин представљен и да подршка треба да буде фокусирана на њега. Софтвери су данас најскупља умна роба на свету. Извозне квоте софтвера и сличних производа - да их назовем производима ума, прошле године су код нас достигле извозне квоте неких традиционалних пољопривредних производа", навео је Владимир Павлов.

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Ненад Станковић је рекао да су овекве лабораторије инвестиција у будућност, у нове генерације које ће сутра водити привреду у Србији. "Без науке нема корака напред и због тога сарадња НИС и НУ је изузетно значајна".

Декан ФТН проф. др Раде Дорословачки изразио је захвалност НИС због новог информатичког кабинета, потврђујући да је политика овог Факултета "свето тројство" образовања, науке и сарадње са привредом.

НИС информатички кабинет омогућава Департману за енергетику и процесну технику значајно побољшање приступа истраживању и проширује могућности анализе различитих термо-техничких и процесних проблема, који се сада описују и решавају поједноствљеним инжењерским методама.

Након свечаног отварања, у новом кабинету студенти су имали предавање на коме је представљен Блок Енергетика НИС-а.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs