Вести


Отворен „АМЕТЕК“ бизнис кампус у Суботици

Нови Сад , 07. јун 2017.
-A A +AОтворен „АМЕТЕК“ бизнис кампус у Суботици.

Нови Сад , 07. јун 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је данас отварању "АМЕТЕК" бизнис кампуса у Суботици. Нови погон је отворио председник Србије Александра Вучић, а отварању су присуствовали и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скот, министар привреде Горан Кнежевић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор и председник ЕМГ "АМЕТЕК" Тимоти Џонс.

Председник Мировић се захвалио америчкој компанији "АМЕТЕК" на одлуци да свој капитал уложи у Суботицу.

"За нас је то важна одлука, јер ће компанија "АМЕТЕК" не само створити добит преко улагања капитала, већ ће кроз порезе и таксе омогућити да наш буџет буде пунији", казао је овом приликом Мировић додајући да ће то допринети и великим јавним инвестицијама као што су Народно позориште у Суботици, реконструкција и изградња нових објеката на Палићу и завршетак Ипсилон крака Коридора 10.

„Све ће то допринети да Суботица, Војводина и Србија изгледају много боље, на трагу економских резултата које је, пре свега, национална влада постигла у протеклих неколико година“, навео је Мировић и поручио да "АМЕТЕК" може да рачуна на Покрајинску владу.

Нови погон отворио је председник Србије Александар Вучић који је обраћајући се радницима нагласио да без њих нико не би желео да инвестира у Србију.
"Од чекања будућности нема ништа, али ако будемо вредно радили дочекаћемо лепу будућност", поручио је Вучић те се захвалио америчкој амбасади која, како је рекао, стално ради на привлачењу нових инвеститора.

Он је додао да је нова фабрика на 10.000 квадрата у којој ће посао добити 500 радника резултат управо напора да се привуку нови инвеститори, а Влада Србије овог пута није дала субвенције.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор истакао је да Суботица доживљава реиндустријализацију, те да отварање новог "АМЕТЕК" бизнис кампуса није само стварање радних места и производа, него импулс ка целом суботичком друштву. Он је додао да су Суботица, Војводина и Србија добро место за бизнис и живот, и позвао "АМЕТЕК" да и своје партнере убеди да улажу у Србији.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот похвалио је данас Владу Србије и председника Вучића за унапређење пословног окружења у Србији и за пружање повољних услова за пословање америчких компанија у нашој земљи.

Амбасадор Скот је рекао да су америчке инвестиције у Србији достигле скоро четири милијарде долара, а у америчким фирмама које послују у Србији запослено је више од 17.000 радника.

"Спремни смо да радимо са Владом Србије и привредницима како бисмо охрабрили нове инвестиције у Србији", казао је Скот.

Председник ЕМГ "АМЕТЕК" Тимоти Џонс је рекао да је Србија земља у којој су људи окренути ка раду и породици, што су и вредности те компаније. Казао да је овај нови кампус полазна тачка за ширење пословања те фабрике у Европи, те да АМЕТЕК тиме отвара фабрику светске класе у Србији.

Директор "АМЕТЕК" Србија Слободан Анић рекао је да је кључна вредност те америчке компаније дељење знања, те да је воде људи са оптимизмом и визијом која не би била могућа без подршке покрајинске и републичке власти. Он је навео да је 300 радних места и 15.000 метара квадратних погона само први корак "АМЕТЕК"-а и да се нада да ће годинама пословати.

Компанија "АМЕТЕК", чије је седиште у Филаделфији, има годишњи промет од око пет милијарди долара и око 50.000 запослених широм света. Реч је о глобалном произвођачу широког спектра мотора, који око 40 одсто производње прода на америчком тржишту, а остало у Азији и Европи.

Глобални произвођач електромотора "Дункермоторен", који послује у оквиру "АМЕТЕК" од 2012. године, отворио је у фебруару 2016. нову производну халу у привредној зони Мали Бајмок код Суботице. Та немачка фабрика у хали укупне површине 3.500 квадратних метара у Слободној зони Суботица производи микромоторе и извози их широм света. Пуштене су 2016. године у рад две нове линије - тест центар и линија производње компресора.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs