Вести


Отворен IX Међународни форум о чистим енергетским технологијама „Хоризонт 2020“

Нови Сад , 29. септембар 2015.
-A A +AОтворен IX Међународни форум о чистим енергетским технологијама „Хоризонт 2020“.

Нови Сад , 29. септембар 2015. .

У Скупштини АП Војводине отворен је дводневни IX Међународни форум о чистим енергетским технологијама, под називом „Хоризонт 2020“. Форум, који траје 29. и 30. септембра 2015. Одржава се уз подршку Скупштине АП Војводине, а на основу заједничке иницијативе Института за европске послове INEA из Дизелдорфа (Немачка) и Факултета техничких наука Нови Сад.
Присутни на форуму били су представници министарстава Владе Републике Србије, представници Скупштине и Владе АП Војводине, представници европских институција, професори Универзитета у Новом Саду, представници истраживачких, научних и јавних установа, инвестиционих фондова, привредници и стучњаци који се баве новим технологијама у области енергетике.
Поздравивши присутне, председавајући Форума, Тихомир Симић је истакао да је енергетска безбедност сваке земље стратешка основа за планирање сопственог одрживог развоја. – Брига за енергетску сигурност представља почетак и крај свих размишљања о бољем животу грађана, о модерној и развијеној економији и омогућавању запошљавања свих оних, који данас са нескривеним страхом очекују свако ново сутра – нагласио је Симић. - Ми морамо испољити максималне активности на повећању енергетске ефикасности као ресурса, који нам је данас у рукама, а који се уопште не уважава и не користи на начин на који би требало, као добри домаћини да користимо енергију. Важан елемент је и схватање бенефита у масовној примени чистих енергетских технологија, од нивоа домаћинстава до нивоа јавних, великих зграда које могу бити ресурси за уштеде. Један од важних циљева овог скупа је и да генерације које долазе добију јасну спознају о важности енергије, као основном стратешком фактору за даљи развој. Ове године Форум се одржава девети пут, а циљ је јединствен: да сви заједно живимо у бољој и богатијој Србији – истакао је Тихомир Симић.
Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је рекао да ова значајна конференција има различите теме из године у годину, али има и једну основну амбицију која је прати, а то је амбиција промене свести људи, грађана Републике Србије, по питању односа према енергији и енергетској ефикасности. Говорећи о препрекама које се налазе на путу остварања циља енергетски безбедног друштва, Пастор је истакао да их је неколико: - Прву од препрека је детектовала Енергетска заједница Југоисточне Европе у својим извештајима, апострофирајући мањкавости институционалних и административних капацитета држава. Друга велика препрека је сиромаштво, али ако не уложимо у енергетски чисте технологије данас, сигурно је да ћемо сутра постати још сиромашнији. Трећа група препрека је менталитет, свест људи. То су препреке изазване страхом од новог“, навео је председник Пастор.
Амбасадор Краљевине Белгије,Leo D’aes рекао да се његова земља веома много труди да постигне високе резултате у примени чистих обновљивих енергија. Један од разлога за добре резултате је и менталитет људи у територијално малој земљи, где постоји јасна свест о томе колико су природни ресурси ограничени и, на тај начин, принудно се створила потреба да се размишља о алтернативним изворима енергије. То је довело и до развоја сарадње са суседним земљама. - Своје искуство и знање желимо да поделимо са земљама ЕУ, као и са земљама Источне Европе, јер нам је циљ стварање боље будућности за све нас – рекао је амбасадор Д’аес.
Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић нагласио је да Европске тенденције о увођењу тзв. Зелене енергије и чистих технологија са фокусом на земље Југоисточне Европе и Републике Србије, укључивањем наше земље у програм Хоризонт 2020, представља јасан пут и опредељење да се принципи ЕУ о коришћењу ОИЕ и ЕЕ доследно спроводе.
Хоризонт 2020 је, са буџетом од око 78 милијарди евра, до сада највећи оквирни програм за истраживање и иновације Европске уније. Како се очекује, овај Програм ће допринети проналажењу решења за економску кризу, инвестирање у будуће послове и развој, општу безбедност и животну средину, као и у многим другим областима. Осим тога, овој суми треба додати и средства које ће програм привући из приватног сектора и кроз националне јавне инвестиције.
Предност Хоризонта 2020 је у томе што му се могу прикључити истраживачке групе на универзитетима, истраживачки институти, појединачни истраживачи, мала и средња предузећа, велике компаније, као и остале владине, невладине и приватне организације и институције. Појединци, институције и предузећа из Србије у програму учествују равноправно са онима из држава чланица Европске уније.
Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине подстицањем пројеката замене конвенционалних фосилних горива обновљивим изворима енергије, затим пројеката који имају за циљ повећање енергетске ефикасности, као и едукативних пројеката подизања нивоа свести деце и омладине о ефикасном коришћењу енергије, указује на потребу да наше друштво крене у корак са развијеним земљама ЕУ.
Ефекат стаклене баште, који је милионима година био благослов за нашу планету, током последњег века претвара се у озбиљну претњу изазвану различитим људским активностима, међу којима су најизражженији процеси индустријализације и повећање популације. Емисија штетних гасова у атмосферу узрокована је, између осталог и коришћењем фосилних горива, крчењем шума и чишћењем земљишта за пољорпивредну производњу, што је довело до тога да се процес загревања планете Земље дешава много брже него што су то могли да учине природни процеси, нарочито због тога што су у атмосферу емитовани и нови, синтетички гасови, који ће бити све већи проблем са растом глобалне економије.
Свеукупно гледајући, коришћењем обновљивих извора енергије и применом принципа енергетске ефикасности, осим што Секретаријат за енергетику и минералне реализује програме Стратегије развоја енергетике Републике Србије, својим деловањем чврсто стоји на путу придруживања породици развијених европских земаља, а тиме се прикључује великом броју програма који подразумевају заштиту животне средине, кроз замену употребе фосилних горива обновљивим изворима енергије.
Додељивање подстицајних средстава на основу објављивања конкурса за суфинансирање пројеката за примену обновљивих извора енергије (ОИЕ) и енергетске ефикасности (ЕЕ), као и финансирање студија из области ОИЕ и ЕЕ су активности усмерене ка остваривању циљева и програма из Стратегије развоја Републике Србије, али и ка обезбеђивању боље будућности за генерације које долазе, истакао је мр Ненад Станковић.


Извор: ПС за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs