Вести


О дигитализацији грађе Архива САНУ у Сремским Карловцима

Београд , 31. октобар 2017.
-A A +AО дигитализацији грађе Архива САНУ у Сремским Карловцима.

Београд , 31. октобар 2017. .

У Српској академији наука и уметности у Београду, данас је одржан састанак председника Покрајинске владе Игора Мировића и покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност Зорана Милошевића, са председником САНУ академиком Владимиром Костићем, члановима Извршног одбора САНУ и управницима академијских јединица САНУ.

Централна тема разговора односила се на намеру о отварању трајне подјединице новоформираног Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију САНУ при Архиву САНУ у Сремским Карловцима. Такође, говорило се и о трајном решавању смештаја Архива САНУ у Сремским Карловцима.

– У Академији постоји традиција бриге о научној, културној и уметничкој баштини. То је један континуирани напор да се она сачува. У тој борби, не бих рекао да губимо, али посустајемо. Ми смо сад направили озбиљан искорак, у чему нам је Влада Републике Србије помогла, а то је да се овде, у Београду, направи Аудиовизуелни архив са Центром за дигитализацију научне, културне и уметничке баштине Србије. Ту се отвара и простор за нашу сарадњу у процесу дигитализације вредне грађе Архива САНУ у Сремским Карловцима – изјавио је академик Владимир С. Костић, председник САНУ.

На састанку је било речи и о трајном решавању смештаја Архива САНУ у Сремским Карловцима, који ради у неодговарајућим условима и указано је на потребу сарадње САНУ и Покрајинске владе са Српском православном црквом, чија се вредна архивска грађа чува у том објекту.

– Ми доживљавамо као своју дужност и обавезу да Академији помогнемо у обиму у којем можемо, јер Академија баштини највише вредности нашег друштва и државе. То чинимо кроз подршку програмима Огранка САНУ у Новом Саду и кроз заједнички ангажман око уређења Платонуема. Што се тиче процеса дигитализације архивске грађе Архива САНУ у Сремским Карловцима, отворени смо да већ у наредној години установимо шта су наше обавезе у том погледу – изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs