Вести


О пројекту за смањење катастрофа и процени ризика

Нови Сад , 21. октобар 2016.
-A A +AО пројекту за смањење катастрофа и процени ризика.

Нови Сад , 21. октобар 2016. .

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић рекао је данас на трећем радном састанку у вези са пројектом „Dr Share“ („Disaster Reduction, Standardized Hazard Analysis and Risk Evaluation“) да ће ресорни секретаријат и даље пружати подршку овом пројекту, који ће помоћи да се боље координише у кризним ситуацијама изазваним елементарним непогодама у пограничним подручјима. Он је пожелео учесницима успешан рад и похвалио напредак у овом пројекту, јер су све три стране спремне да сарађују, те очекује да ће резултат овог пројекта бити добар алат и темељ за будућу сарадњу.

Циљ овог пројекта је смањење катастрофа, стандардизовање анализа опасности и процене ризика, а вредност пројекта је око 281 хиљада евра, од чега је кроз суфинансирање Европске комисије обезбеђено око 210 хиљада евра. Пројект се спроводи на подручју Вуковарско-сријемске жупанија у Хрватској, Посавске жупаније у Босни и Херцеговини и АП Војводине у Србији, а његова реализација траје 18 месеци.

Како је рекао Крунослав Српак у име Агенције за развој Вуковарско-сријемске жупаније „Храст“, овај састанак радне групе која прикупља и систематизује податке о критичним ресурсима на подручјима која су обухваћена пројектом. „Задатак је израдити софтвер који ће бити на располагању подручјима обухваћеним овим пројектом, који ће у случају елементарне непогоде благовремено пружити информацију које све критичне ресурсе у кратком времену треба мобилисати и подићи на ниво спремности да би се њиховим ангажманом санирале последице елементарне непогоде“, рекао је Крунослав Српак.

На састанку су идентификовани подаци о критичним ресурсима којима располажу све три државе, а потребно их уградити је у базу података која је темељ за софтверску апликацију. Како је речено на састанку, брзина реакције је кључна када се догоди елементарна непогода, а када постоји ажурна умрежена база и евиденција критичних ресурса, онда надлежне службе могу брзо интервенисати.

Састанку је присуствовао и подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић, а учествовали су представници партнера на овом пројекту: из Србије Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије, из Хрватске Агенција за развој Вуковарско-сријемске жупаније „Храст“, те Државна управа за заштиту и спашавање, као и Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Посавске жупаније из Босне и Херцеговине.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs