Вести


Пајтић и Јешић потписали уговоре о додели подстицајних средстава за пољопривреду

Нови Сад , 28. јун 2013.
-A A +AПајтић и Јешић потписали уговоре о додели подстицајних средстава за пољопривреду.

Нови Сад , 28. јун 2013. .

Нови Сад, 28. јун 2013. - Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић и потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић потписали су и уручили 67 уговора корисницима средстава за наводњавање и опрему за прераду пољопривредних производа. Средства која је Покрајински секретаријат, на основу два конкурса, доделио пољопривредницима, износе 47 милиона динара."Пољопривреда је привредна грана која доноси 40 одсто друштвеног бруто производа Војводине и око 30 одсто извоза из Покрајине. Због тога намеравамо да још снажније подржимо пољопривреду", рекао је председник Владе Војводине др Бојан Пајтић, објаснивши да до 50 одсто средстава из буџета Војводине која су намењена за системе за наводњавање - 175 милиона динара - представљају субвенцију Покрајинске владе, односно реч је о бесповратним средствима. Пајтић је, такође, изјавио да постојећи конкурси за подстицаје аграра имају додатни квалитет, јер се у њима дефинишу процедуре, које ће сутра бити потребне да се испуне у Европској унији. "Дакле, омогућавамо нашим пољопривредницима да се едукују и да се припреме за период када Србија буде део ЕУ. Знамо да је готово половина буџета ЕУ намењена за пољопривреду и због тога ће ово искуство бити веома важно", истакао је Пајтић.


Конкурс за доделу бесповратних средстава за наводњавање пољопривредних култура, инвестирањем у системе за наводњавање, отворен је у марту ове године. Данас је потписано 49 уговора, у вредности од 24 милиона динара. Највећи део средстава намењен је за куповину опреме за наводњавање у ратарству, за наводњавање воћњака, повртарских култура и винограда. На основу другог конкурса, данас је потписано 18 уговора, у вредности од 23 милиона динара. Ова средства, према речима Горана Јешића, намењена су за опрему и машине за побољшање квалитета пољопривредних производа. Средства су додељена регистрованим пољопривредним газдинствима, задругама и предузетницима за набавку опреме за прераду пољопривредних производа и реконструкцију објеката где ће се обављати прерада. Ради се о преради млека, меса, воћа, поврћа, уљаних култура, лековитог и зачинског биља, те пчелињих производа.


"Желимо, пре свега, да постигнемо да на цену не утичу само велики трговински ланци, него да постоји и једно другачије тржиште, које постоји свуда у Европи, где пољопривредни произвођачи могу своје производе врхунског квалитета да произведу на дугачији начин и да их пласирају на тржиште независно од трговинских ланаца", изјавио је Горан Јешић.


На предлог председника Владе Војводине Бојана Пајтића, предстојећим ребалансом буџета Војводине повећана су средства Покрајинског секретаријата за пољопривреду. "Ускоро ћемо да проширимо конкурсе са двоструко већим износом новца: за заштитне мреже у воћарству, за сточарство и за заливне системе," најавио је Јешић.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs