Вести


Повезивање младих и квалитетна комуникација значајни за Дунавску стратегију

Нови Сад , 02. април 2015.
-A A +AПовезивање младих и квалитетна комуникација значајни за Дунавску стратегију.

Нови Сад , 02. април 2015. .

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски свечано је отворио јуче, 1. априла, Дунавски интернационални семинар, у организацији Центра за истраживање Дунавског региона, а који се у наредна четири дана одржава у Новом Саду. Том приликом, Бугарски је изјавио да је овакав скуп платформа где млади разговарају о међусобној сарадњи, дефинисању заједничких проблема и налажењу одговора на те проблеме.

"Само кроз дијалог се граде чврсте везе које треба да допринесу и ближем и јачем повезивању земаља које данас нису чланице Европске уније, а теже томе да то постану, и оних земаља које већ јесу чланице ЕУ", рекао је Бугарски. Он је додао да Дунавска стратегија нуди велики потенцијал, али не може самостално да се развија, те мора да се подели терет, да се размењују нове идеје и укључе млади људи, како би се искористиле могућности за заједничко боље сутра.

Према речима покрајинског секретара Бугарског, Војводина и Србија имају интерес у Дунавској стратегији, јер тај оквир нуди велики потенцијал за унапређење социо-економског развоја, што може квалитетно да се искористи. Бугарски је напоменуо да оно што је важно у оквиру Дунавске стратегије јесте размена идеја и квалитетна комуникација, као и доста напора да се покрену ствари.

Директор Центра за истраживање Дунавског региона Александар М. Гајић изјавио је да семинар има за циљ да током четири дана повеже 25 постдипломаца из подунавских земаља, и кроз различите радионице и предавања укаже на бројне могућности и потенцијале у Дунавском региону, а конципиран је тако да учесници стекну нова знања из области Дунавских истраживања, кроз различите активности у циљу развијања свести о одређеним карактеристикама Дунавског региона, као и поједним изазовима са којима се суочавају земље Дунавског региона.

Дунавски интернационални семинар је организован у партнерству са Европском Дунавском академијом, под покровитељством Покрајинске владе, Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу, јавних институција и приватних предузећа, као и домаћих и страних партнера из Дунавског региона. Скуп ће обухватити теме које се тичу Дунавске стратегије ЕУ, како би помогао учесницима да стекну увид у организацију и рад Европске комисије, као и других институција које раде заједно на стварању интегрисанијег Дунавског макро-региона.
Током Дунавског интернационалног семинара, биће одржано пет предавања, две панел дискусије, посета једној компанији, организована посета музеју и обилазак града, а скуп ће бити свечано затворен уз сертификацију учесника у градским институцијама. Учесници семинара су млади истраживачи, студенти мастер и докторских студија, као и постдиломци из различитих земаља Дунавског региона.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs