Вести


Подршка завршетку радова на „Житном магацину“ и археолошком парку „Арача“ у општини Нови Бечеј

Нови Сад , 24. октобар 2018.
-A A +AПодршка завршетку радова на „Житном магацину“ и археолошком парку „Арача“ у општини Нови Бечеј.

Нови Сад , 24. октобар 2018. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је посетила општину Нови Бечеј, где је заједно са председником општине Сашом Максимовићем и директором Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зораном Вапом разговарала о даљим плановима рада на заштити два споменика културе: „Житном магацину“ и археолошком парку „Арача“.

Како наводи ресорни секретар Драгана Милошевић реч је о начелним разговорима да се заједничким средствима, како локалне самоуправе, тако и Покрајине, и уз договор са колегама из Мађарске, заврше започети радови на оба објекта.

По њеним речима, на „Житном магацину“ након обимних радова на самом објекту и његовој заштити, остало је да се заврше конзерваторско-рестаураторски радови у подруму магацина, како би се цео простор заокружио у једну културно- туристичку целину, која одавно има статус споменика културе.

„ Када је у питању базилика са археолошким парком „Арача“, као споменик културе од националног значаја, не само код нас, већ су је таквом прогласили и колеге из Мађарске, јасно је да са њима треба у наредном периоду да постигнемо прецизније договоре о наставку радова на њеном окружењу,“ истакла је секретар Милошевић и додала да се ради о изградњи визиторског центра надомак ње, који би уједно имао мали музејски простор. О томе ће се разговарати и са колегама заштитарима из Мађарске, који су спремни да овом пројекту пруже снажну финансијску подршку.

Састанку је присуствовао и покрајински посланик Матија Ковач.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs