Вести


Подршку пољопривредницима поред Покрајине и Републике обезбеђује и ИПАРД

Нови Сад , 17. јануар 2018.
-A A +AПодршку пољопривредницима поред Покрајине и Републике обезбеђује и ИПАРД.

Нови Сад , 17. јануар 2018. .

„Oве године пољопривредици ће добијати субвенције од државе али ће за разлику од 2017. ове године имати још један, нов извор финасирања, а то је новац из претприступних фондова ЕУ - ИПАРД намењен за инвестиције и повећање обима производње“, рекао је на Пољопривредном факултету покрајински секретар за поqопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић у данашњем обраћању учесницима научно-стручног саветовања „Добар дан, домаћине“.

Радојевић је указао да са европским финансирањем, имамо одређена ограничења у националним мерама, па тако и на покрајинском нивоу и зато је у 2017. години учињен максималан напор на плану финансијске подршке пољопривреде у Војводини. Такође, предвиђања да ће протекла година бити сушна била су разлог за већа улагања у системе за наводњавање, при чему је за ову намену опредељено 60 одсто више средстава у односу на 2016. годину. Ресорни секретраијат је у претходној години за ову аграрну меру издвојио око 470 милиона динара, при чему је укупна вредност инвестиције око 840 милиона динара. Значајна средства за ову намену биће обезбеђена и у 2018. години, истакао је ресорни секретар.

Вук Радојевић је подсетио на најзначајније мере из 2017. године, истакавши да је она добра основа аграрног буџета, и креирања мера аграрне политике у 2018. години.

„Одговорно тврдим да је Покрајинска влада, преко ресорног секретаријата у 2017. години, учинила ванредан напор у смислу обезбеђивања довољних финансијских средстава за пољопривреднике Војводине с једне стране, а с друге стране су учињене значајне измене у постојећим мерама аграрне политике и уведене су нове мере, које су дале адекватне резултате у току протекле године“, подсетио је Радојевић.

Ресорни секретаријат ће у 2018. наставити са свим мерама из 2017. године, уважавајући критеријуме и ограничења које са собом носи ИПАРД, и са друге стране акценат ставити на младе пољопривреднике до 40 година – стартап програм који је први пут спроведен у 2017. години, уз двоструко више средства у односу на претходну годину.

„За младе је кроз буџет опредељено 200 милиона динара, што је двоструко више у односу на прошлу годину. До сада је то било по пољопривреднику до 1,2 милиона динара, што чини 75% од укупне инвестиције и корисницима који су остварили право, средства се исплаћују авансно“, изнео је Радојевић овом приликом и подсетио да млади пољопривредници, чак и уколико немају регистровано газдинство, могу да конкуришу и да га региструју у моменту добијања позитивног решења за ову подршку.

Секретаријат је издвојио далеко значајнија средства за унапређивање винарства и виноградарства, који ИПАРД програм још не препознаје. Реч је о тренду, који у нашој покрајини бележи значајан раст и самим тим заслужује посебну пажњу. Из буџетских резерви АП Војводине издвојено је око 17 милиона динара за опремање лабораторије за испитивање квалитета вина при Пољопривредном факултету.

По речима покрајинског секретара Радојевића, стратешки интерес биће и опремање регионалих система за наводњавање, па је тако лане започето 11 таквих пројеката који би ове године требало да се заврше.

„Паралелно с овим пројектима већ је урађено 13 нових пројеката за другу фазу, а за трећу фазу регионалних система наводњавања, у припреми је још нових 14 пројеката“, подвукао је Радојевић.

Учеснике саветовање поздравили су и проф. др Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета у Новом Саду, проф др Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду и директорка Департмана за ратарство и повртарство проф. др Драгана Латковић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs