Вести


Подстицај општинама за унапређивање положаја ромске заједнице у Војводини

Нови Сад , 29. октобар 2014.
-A A +AПодстицај општинама за унапређивање положаја ромске заједнице у Војводини.

Нови Сад , 29. октобар 2014. .

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, потписао је данас уговоре са представницима локалних самоуправа, којима је ресорни секретаријат у оквиру два конкурса доделио средства намењена унапређењу положаја Рома.

У оквиру првог конкурса, додељена су средстава за ангажовање координатора за ромска питања у нашој покрајини. Локалне самоуправе Рума, Инђија и Вршац добиле су по 240.000 динара за ову намену, односно за финансирање плата ромских координатора у периоду од 6 месеци, у својим местима.

Путем другог конкурса, којим су средства била опредељена за израду локалних акционих планова за Роме у војвођанским локалним самоуправама, средства су одобрена за 8 општина. Вредност конкурса је милион динара, а средства су добиле општине: Рума, Сремски Карловци, Инђија, Ада, Нови Бечеј, Сремска Митровица, Бач, Житиште и Вршац.

Покрајински секретар Мирослав Васин је истакао да је интересовање било веће од могућности, нагласивши да је овде, поред финансијског момента, много важније то што друштво препознаје ова питања и жели да помогне у њиховом решавању.

„Данас смо потписали уговор са још три општине о увођењу места координатора за ромска питања, који треба да допринесе директној комуникацији између локалне самоуправе и ромске заједнице те средине. Будући да смо ове године већ претходно потписали два уговора са ових пет општина, ми сада имамо 13 општина у Војводини, које имају ромске координаторе, који су обезбедили директну комуникацију са својим грађанима ромске националности. Покрајинска влада сноси трошкове шест месеци за зараде координатора поводом чега смо данас и потписали уговоре. Са још десет општина потписали смо и уговоре о финансирању израде локалних акционих планова за решавање проблема ромске заједнице у следећој години, како би створили услове за помоћ Ромима и сазнали тачну ситуацију која ће олакшати да дођемо до најбољег начина како да помогнемо нашим Ромима у свакој од општина са којима смо потписали уговоре. То ће уједно омогућити да ефикасно приђемо буџету за 2015. годину, како би се предвидели начини помоћи Ромима“.

Покрајински секретар Васин је подсетио и на чињеницу да већ осму годину водимо политику у области побољшања положаја Рома, која је призната на европском нивоу као једна од најбоље вођених регионалних политика у овој области у целој Европи.

„У овом моменту, према званичним подацима, имамо више уписаних ромских студената на Универзитету у Новом Саду него цела Европа заједно. Исто је тако и у средњим школама. Ми смо комплетну нашу акцију усмерили на образовање, становање и запошљавање. Подстакли смо оснивање бројних предузећа и занатских радњи, чији су оснивачи Роми“, изнео је представницима медија овом приликом Мирослав Васин.

Душко Јовановић, директор Канцеларије за инклузију Рома честитао је корисницима додељених средстава на храбрости да уђу у овај, како је навео, веома сложен посао, који се зове посао решавања ромске заједнице, који је веома тежак. Јовановић је истакао да није реч о послу који се данас тиче само државе Србије и њене администрације него генерално читаве Европе. Као суштински проблем своје заједнице, директор Канцеларије за инклузију Рома навео је то што Рома готово да нема у институцијама, од локалне самоуправе па до републичких органа.

„Циљ је да се млади образовани Роми нађу као равноправни партнери, почевши од локалних самоуправа до републичких органа, као и у међународним и домаћим институцијама, у решавању бројних питања и проблема које ми имамо као ентитет“, истакао је данас у Покрајинској влади Јовановић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs