Вести


Покрајина подржала боравак студената са инвалидитетом у „Бањи Кањижа“

Кањижа , 28. јул 2018.
-A A +AПокрајина подржала боравак студената са инвалидитетом у „Бањи Кањижа“.

Кањижа , 28. јул 2018. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, заједно са покрајинским секретаром за високо образовање и научноистраживачку делатност др Зораном Милошевићем, посетио је данас студенте са инвалидитетом којима је обезбеђен десетодневни опоравак у „Бањи Кањижа“, у оквиру пројекта „Рехабилитација и лечење студената са инвалидитетом“.

Пројекат Новосадског удржења студената са инвалидитетом реализује се уз подршку Покрајинске владе. Циљ је да се студентима са делимично или потпуно отежаним ходом и моториком кроз активности терапијско-рекреативног типа помогне да дође до побољшања њиховог стања или, бар, да се спречи погоршање. Истовремено, током боравка у бањи, кроз едукације, дискусије и радионице, студенти ће стећи вештине које ће им као будућим академским грађанима, бити врло значајне у животу.

Потпредседник Милићевић је нагласио да је Покрајинска влада, на иницијативу Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, први пут одобрила средства у износу од 1,2 милиона динара за рехабилитацију и опоравак 10 студената са инвалидитетом и њихових пратилаца у „Бањи Кањижа“.

„У разговору са студентима чули смо да им боравак у бањи заиста значи и прија“, рекао је потпредседник Милићевић. Он је додао да је кроз подршку пројекту Покрајинска влада желела да студентима омогући да уз опоравак и рехабилитацију буду спремни за наредну школску годину, али и да им на овај начин покаже да у Србији имају подршку и да након завршених студија остану овде да живе.

Потпредседник Милићевић је указао на потребу да цело друштво више пажње поклања особама са инвалидитетом, посебно студентима, јер су они будућност нашег друштва. Он је позвао институције и друштвено одговорне компаније да подрже овакве акције, али и друге активности удржења особа са инвалидитетом, јер то нашим суграђанима пуно значи.

Покрајински секретар др Зоран Милошевић је нагласио да Покрајинска влада кроз подршку овом пројекту, али и кроз друге активности, показује разумевање за особе са инвалидитетом.

Он је додао да студенти са инвалидитетом оваквим иницијативама показују да храбро носе терет одговорности да сами креирају своју будућност, тако што ће кроз своје образовање бити снага нашег друштва.

Директорица „Бање Кањижа“ Слободанка Дрндарски је нагласила да у бањи, у сваком моменту борави значајан број особа са инвалидитетом и сметњама у кретању. Она је навела да је до сада реконструисан безенски блок, обезбеђени су дизалица за базен и каде, а у плану су и други пројекти који ће обезбедити још боље услове за боравак особа са инвалидитетом у бањи.

Ана Илић, координатор пројеката, захвалила се Покрајинској влади и „Бањи Кањжа“ на подршци пројекту који је веома значајан за студенте са инвалидитетом. Она је још додала да на Универзитету у Новом Саду студира око 90 академаца са инвалидитетом.

Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs