Вести


Покрајина подржала пројекте у општини Кикинда

Нови Сад , 19. мај 2015.
-A A +AПокрајина подржала пројекте у општини Кикинда.

Нови Сад , 19. мај 2015. .

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине Слободан Пузовић боравио је данас, са сардницима, у радној посети општини Кикинда, где је са председником Општине Павлом Марковим потписао уговоре у оквиру конкурса које је Секретаријат наменио развоју локалних самоуправа на плану урбанистичких пројекaта и заштиту животне средине. Вредност уговора износи 2,3 милиона динара.
Др Слободан Пузовић је обишао овом приликом хладњачу за анимални отпад, која је изграђена по свим стандардима ИПА пројеката, уз учешће општине Кикинда и града Мако из Мађарске, као и ЗОО Хигјена, прихватилиште за псе и мачке луталице, која послују у оквиру Јавне агенције за пољопривреду и малу привреду општине Кикинда.
Др Пузовић је на прес конференцији у Општини Кикинда поводом потписивања уговора по овим конкурсима са председником Општине Павлом Марковим, подсетио да је Секретаријат на два конкурса, доделио општини Кикинда средства намењена урбанистичким пројектима у оквиру израде плана генералне регулације радне зоне у вредности од 1,5 милиона динара, и за финансирање набавке специјалног возила у оквиру пројекта решавања анималног отпада у вредности од 800.000 динара.
„ Иако су средства скромна, општина Кикинда је ретка општина, која је прошла оба конкурса. Доделоли смо укупна средства од 2,3 милиона динара за план генералне регулације једне од кључних радних зона, како би се могле реализовати инвестиције и довести нови заинтересовани инвеститори и отворити нова радна места.Други конкурс био је посвећен намери унапређивања одлагања анималног отпада што је у Војводини велики проблем, а посебно у регионима као што је север Баната, где је развијено сточарство.Значи ми желимо да подржимо оно што је општина Кикинда радила у претходном периоду, а то је релаизација једног великог прекограничног ИПА пројекта са партнерима из Мађарске. Направљена је квалитетна хладњача за сакупљање и складишење анималног отпада, пре свега лешева и животиња и данашњим уговором помогли смо да се уради доградња камиона хладњаче, који треба да транспортује анимални отпад од места прикупљања до централне хладњаче, а касније и до одговарајуће кафилерије која ће то у складу са законом, нешкодљиво да уништи“, изнео је др Пузовић у Општини Кикинда. Како је најавио, приликом посете ЗОО Хигјени и Хладњачи договорено је да осим реализације ових пројект, у 2015. години, на првим следећим конкурсима Секретаријата, Општина Кикинда са својим стручним службама и предузећима конкурише за даље унапређивање система управљања анималним отпадом и даљем збрињавању анималног отпада на квалитетан и прописан начин, како не би бло последица по здравље људи и како би се анимални отпад безбедно транспортовао до најближе кафилерије.
Др Пузовић је скренуо пажњу јавности на још неке горуће теме о којима је данас било речи у Кикинди, а тичу се управљања комуналним отпадом.
„ То је такође горући проблем на територији Војводине и целе Србије. Ми имамо преко 600 дивљих сметлишта у нашој покрајини или више од 12, просечно по свакој општини. Стога је необично да када се зна да постоји изграђена санитарна депонија, а која испуњава европске стандарде овде у Кикинди, а да тај регион није заживео и да ниједна општина у околини не жели да свој отпад одлаже овде и тако потврди њен регионални значај.Постоји законски недостатак који ове општине користе, а опет не постоји механизам да се оне приволе да одлажу комунални отпад на прописан начин, јер се сусрећу са недостатком средстава за овакав начин транспорта свог комуналног отпада“, указао је на постојећи проблем покрајински секретар др Слободан Пузовић истичући да се траже начини у Секретаријату како би се помогло у решавању овог тако значајног питања и области у чему је неопходна сарадња надлежних републичких институција. Др Пузовић је овом приликом изнео и заинтересованост Секретаријата за учешће у погледу унапређивања Специјалног резервата природе „Пашњаци велике дропље”, које се налази на подручју општине Кикинда и природно је добро од светског значаја.Као тему од посебног значаја за наредни период, др Пузовић је предложио управљање отпадним водама, јер је еколошки проблем ове средине који у будућности ваља решавати загађење Великог кикиндског канала, који Секретаријат види као један од својих задатака.
Председник општине Кикинда Павле Марков захвалио се на успешној сарадњи са ресорним секретаријатом, посебно указавши на значај пројекта издвајања анималног отпада, истакавши да је општина Кикинда једна од првих која је на овај начин у сарадњи са Европском унијим приступила решавању овог проблем. Истакао је да је подршка овим пројектима допринос да се рад локалне заједнице и користи које грађани имају поставе на један виши ниво. Председник општине навео је да је Општина тренутно у фази спровођења пројекта изградње агроиндустријске зоне, а да притом још увек, нема место које има потребне капацитете неопходне развоју града, које би било опредељено овим наменама. Са тим у вези, навео је да је веома значајно што Покрајина препознаје значај оваквих пројеката, који треба да допринесу развоју града попут Кикинде.
У оквиру ове посете, др Слободан Пузовић састао се у општини Кикинда и са Миодрагом Булајићем, чланом Општинског већа за мала и средња предузећа и заштиту животне средине. Овом приликом сагледани су најважнији захтеви и могућности за решавање приоритета у домену заштите животне средине, урбанизма и градитељства у општини Кикинда.
Др Пузовић је обишао и биолошку збирку у Народном музеју у Кикинда, градски парк „Бландаш“ и Трг српских добровољаца.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs