Вести


Покрајина суфинансира израду планских докумената у локалним самоуправама

Нови Сад , 06. септембар 2013.
-A A +AПокрајина суфинансира израду планских докумената у локалним самоуправама.

Нови Сад , 06. септембар 2013. .

Нови Сад, 6. септембар 2013. године - Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић и представници локалних самоуправа у Војводини, потписали су уговоре о додели бесповратних новчаних средстава из буџета Покрајине.
Средства су расподељена на основу јавног конкурса и намењена су за суфинансирање израде планских докумената у војвођанским општинама и градовима. Циљ је стварање неопходних услова за планско уређење и коришћење простора на принципима одрживог развоја и за реализацију инвестиција у области грађевинарства, инфраструктуре, пољопривреде, индустрије и другим привредним гранама, односно ради развоја тих насељених места.

Слободан Пузовић је на конференцији за новинаре у Влади Војводине тим поводом саопштио да је према конкурсу предвиђен износ за пројекте планског уређења у покрајини износио је 26 милиона динара. Од 27 локалних самоуправа које су конкурисале за ова средства, подржано је 19 пројеката. Средства су добиле општине: Житиште, Сремски Карловци, Чока, Инђија, Сента, Бачки Петровац, Вршац, Жабаљ, Кикинда, Кањижа, Пећинци, Алибунар, Бела Црква, Сечањ, Бачка Топола, Темерин, Беочин и Ада и Град Суботица.

"Локалне самоуправе су у оквиру ових средстава могле да конкуришу за четири врсте планских докумената: за суфинансирање израде просторног плана јединице локалне самоуправе, генералног урбанистичког плана, плана генералне регулације за седиште јединице локалне самоуправе или плана детаљне регулације радних зона. Трудили смо се да усмеримо локалне самоуправе, и у оквиру овог конкурса, да идентификују најважније планске документе, који су битни за локалну самоуправу у наредном периоду. Имали смо у виду то да ове активности буду део Регионалног просторног плана АП Војводине, који је донет крајем 2011. године, као и Програма имплементације регионалног просторног плана до 2017. године“, казао је покрајински секретар Пузовић. Он је нагласио да подаци говоре и о томе да је наша покрајина, у односу на остале регионе у Србији, далеко испред што се тиче испуњености критеријума везаних за просторно-планску документацију, те да је зато успешна и у привлачењу страних инвестиција.

Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине перманентно опрати стање планске документације на простору АП Војводине. Поред пружања стручне помоћи, ценећи проблеме које локалне самоуправе имају са својим буџетима, Покрајински секретаријат је издвојио значајна финансијска средства у складу са финансијским могућностима за израду и усклађивање планске документације са законском регулативом. Како је још истакнуто, често квалитетна планска документација представља основ да локална самоуправа добију и средства на прекограничним конкурсима.

Као једна од мера утврђених Регионалним просторним планом АП Војводине и Програмом имплементације Регионалног просторног плана АП Војводине, подстицање регионалног развоја и равномерног територијалног развоја, остварује се доношењем и имплементацијом просторних и урбанистичких планова. Рок за реализацију ових пројеката је 12 месеци од потписивања уговора.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs