Вести


Покрајина финансирала набавку пловног багера за чишћење језера Палић и Лудаш

Суботица , 27. март 2015.
-A A +AПокрајина финансирала набавку пловног багера за чишћење језера Палић и Лудаш.

Суботица , 27. март 2015. .

Језера Палић и Лудаш чистиће пловни багер, чију је набавку са пратећом опремом, са 26 милиона динара, финансирао Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине. Специјализована машина, која ће се користити за сечу трске, измуљивање и стварање биомасе, представљена је данас у склопу обележавања Дана специјализованог резервата природе "Лудашко језеро", (дан кад је Лудашко језеро уврштено на Рамсарску листу влажних станишта од међународног значаја), у Месној заједници Шупљак, у општини Суботица.

Промоцији пловног багера (амфибије), присуствовао је покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, који је нагласио да ће та машина служити за унапређење еколошког статуса језера Палић и Лудаш.

Ресорни секретар је додао да је Покрајински секретаријат за за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине животну средину прошле године издвојио 35 милиона динара за побољшање еколошког статуса оба језера, а највећа инвестиција је донација амфибије.

„Покрајина је поуздан партнер, који заједно са управљачима заштићених подручја ради на очувању природних вредности и биодиверзитета“, навео је др Слободан Пузовић. Он је додао да се воде у Војводини налазе у веома лошем стању и због тога покрајинска администрација, кроз разне пројекте у сарадњи са надлежним предузећима, локалним становништвом и невладиним организацијама, ради на побољшању стања животне средине.

Мултифункционални пловни багер користиће предузеће “Палић Лудаш”. Представници предузећа навели су да Специјални резерват природе „Лудашко језеро“ прославља 38 година од добијања статуса рамсарског подручја (влажног станишта). Резерват обухвата 846 хектара са 2000 хектара заштитиног појаса. Упркос сталном притиску због загађења вода која из правца Палићког језера долазе путем канала Палић – Лудаш, проширује се проценат заштићених подручја.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs