Вести


Покрајински Институт Биосенс - носилац европског пројекта вредног 30 милиона евра

Нови Сад , 16. септембар 2016.
-A A +AПокрајински Институт Биосенс - носилац европског пројекта вредног 30 милиона евра.

Нови Сад , 16. септембар 2016. .

У Покрајинској влади данас је представљен пројекат „Интернет ствари у домену пољопривреде“ (IoF 2020 – Internet of Farming 2020) покрајинског Института Биосенс и његовог стратешког партнера из Холандије, који ће се у наредне четири године реализовати у Европи, са буџетом од чак 30 милиона евра. О самом пројекту је говорио директор Института Биосенс проф. др Владимир Црнојевић, док је о значају Института Биосенс и значају пројекта и подршци коју заслужују, говорио председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Наиме, два генерална директората Европске комисије: за пољопривреду и рурални развој и за информатичко друштво по први пут одлучили су да заједнички инвестирају 30 милиона евра у јединствени пројекат који треба да убрза усвајање најсавременијег концепта увођења интернет ствари у домену хране и пољопривреде и у конкуренцији око 500 институција из целе Европе, одабрали пројекат Биосенса и холандског института DLO.

Према речима проф. др Владимира Црнојевића, ради се о једном од највећих пројеката Европске комисије у области науке, који ставља Србију и Војводину међу лидере у овој области, где се покушава поставити архитектура нове европске пољопривреде.

„У научном европском свету ово је мини-преседан да два генерална директората заједно финансирају овакву активност, али то је зато што је свима постало јасно да информационе технологије представљају једину ствар која може да обезбеди одрживу пољопривреду и да је учини конкурентном, за популацију која расте и која ће брзо бити 10 милијарди људи на планети“, рекао је проф. др Црнојевић и додао да пројекат садржи визију пољопривреде у будућности, да подаци о машинама, уређајима, животињама, биљкама буду повезани на интернету, да долазе на једно место, одакле се „прерађују“ и користе као сервиси коме су намењено: од најмањих произвођача, преко средњих, до великих компанија, међу којима су и Филипс и Микроелектроникс, затим државне управе, науке и истраживача.

Биосенс ће, практично, координирати све активности чак 73 европске институције које се односе на пилот-сајтове и широм Европе и имплементирати и тестирати близу 20.000 нових интернет ствари, кроз 19 пилот пројеката у пет области: ратарству, повртарству, воћарству, сточарству и млекарству, као што су, на пример: управљање прецизном пољопривредом, надзор крава на пашњаку, даљинско мерење квалитета млека, логистика у воћарству, урбане високотехнолоше фарме, следљивост у месној индустрији и различити видови информатичког управљања у процесу пољопривредне производње.

Професор Црнојевић је нагласио да је спајање пољопривреде и информационих технологија смер у коме свет иде, те да је пројекат IoF 2020 прилика и за нашу науку, али и за пољопривреду и индустрију уопште, да заједно ухватимо корак са Европом и донесемо нешто ново, што може бити прекретница у даљем развоју. Своју захвалност упутио је АП Војводини, као оснивачу Института Биосенс, где је препознато да један специјализован институт који би се бавио оваквим стварима може да има значајну улогу у покретању развоја пољопривреде у Војводини.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је изјавио да пројекат у коме је успостављена стратегијска веза између два највећа потенцијала која има Војводина, а то су пољопривреда и информационе технологије, говори о томе колико је Институт Биосенс значајан за Војводину, али и целу нашу земљу. Биосенс има национални значај, што се види на основу резултата који постиже у жестокој конкуренцији на европском нивоу.

„Пројекат треба да омогући имплементацију најширих могућих знања у ту везу између информатичких технологија и пољопривреде, ради развоја и једног и другог сектора, али, пре свега, генерисања међусобних потенцијала“, изјавио је Мировић и нагласио да ће Институт Биосенс у овом пројекту бити референтна институција за читаву Европу, да се ради о највећим средствима која је Војводина икада добила у овој сфери, као и да ће конкретну корист, са значајним сумама, имати и наша мала и средња предузећа у фазама развоја пројекта.

Такође, Мировић је најавио подршку Покрајинске владе раду Института Биосенс. „Кључна порука је да су ово, у ствари, праве нове технологије. На оваквим примерима ће Покрајински секретаријат за високо образовање и научностраживачку делатност градити своју стратегију“, рекао је председник Мировић.

Представљању пројекта присуствовали су и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и ресорни покрајински секретари проф. др Зоран Милошевић и мр Вук Радојевић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs