Вести


Покрајински посланик Тивадар Тот о улози републичког парламента у европским интеграцијама

Нови Сад , 30. јануар 2012.
-A A +AПокрајински посланик Тивадар Тот о улози републичког парламента у европским интеграцијама.

Нови Сад , 30. јануар 2012. .

Београд/Нови Сад, 30. јануар 2012.  - Покрајински посланик Тивадар Тот учествовао је данас у Београду, у име председника Скупштине АП Војводине Шандора Егерешија, на јавном саслушању „Народна скупштина на путу европских интеграција", које је организовао Одбор за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије.У свом излагању, посланик Тот истакао је да главни интерес Војводине као аутономне покрајине у Републици Србији представљају европске интеграције, јер без њих она не може потпуно валоризовати свој географски положај, своје природне ресурсе, своју историјску и цивилизацијску традицију и материјално наслеђе.
„Пре свега, Војводина је практично окружена државама које су већ у ЕУ  или су кандидати  па је питање уласка Србије у ЕУ у суштини питање нормалне економске комуникације покрајине Војводине са околним државама", нагласио је Тот и додао да је приступање ЕУ један од стубова политике војвођанске администрације од демократских промена у Републици Србији 2000. године.
Поздрављајући напоре и постигнуте резултате републичког парламента у раду на усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ, Тот је истакао и да Народна Скупштина Републике Србије као носилац уставотворне и законодавне власти треба да убрза поступак доношења закона о финансирању АП Војводине,  што је наведено и у Нацрту Резолуције о којој Европски парламент треба да се изјасни почетком марта ове године.
„Доношење овог Закона је, пре свега, уставна обавеза, а у одељку финансијска аутономија покрајина се предвиђа да Аутономна покрајина има изворне приходе којима финансира своје надлежности и да се врсте и висина изворних прихода аутономних покрајина одређују законом".  Истим чланом Устава прописано је и да буџет АП Војводине износи најмање 7% у односу на Буџет Републике Србије, с тим што се 3% од ових 7% користи за финансирање капиталних расхода. Због непоштовања ових одредби АП Војводина је ускраћена за један једногодишњи буџет од доношења Устава Републике Србије 2006. године", подсетио је Тот и рекао да је рок за доношење закона којим се одређују врсте и висина изворних прихода аутономних покрајина истекао 31. децембра 2008. године.
Он је додао и да се без закона о финансирању АП Војводине не може говорити о суштинској аутономији и поштовању Устава, а да је важан елеменат регионалне самоуправе је финансијска аутономија региона. Говорећи о томе да  су процеси суштинске децентрализације и регионализације  у Републици Србији отежани због непостојања политичке воље, Тот је нагласио да је питање децентрализације тест спремности да се усвоји једно од кључних начела функционисања ЕУ - начела супсидијарности.
„Ако хоћемо квалитетне друштвене промене, нужна је промена Устава  у делу који се тиче територијалног уређења и доношење Закона о финансирању АП Војводине, на шта је указивао председник Скупштине АП Војводине у Националном савету за децентрализацију, чији је члан. Због свега наведеног, апелујем на Народну Скупштину као носиоца уставотворне и законодавне власти, да у складу са Уставом и законима, што пре, донесе Закон о финансирању АП Војводине", поручио је Тот.
На почетку јавног саслушања присутнима се обратила председница Народне скупштине Републике Србије, а своје ставове о улози републичког парламента у процесу европских интеграција изнели су председник Одбора за европске интеграције Ласло Варга, директорица Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић и шефови посланичких група у Народној скупштини Републике Србије.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs