Вести


Покрајински секретаријат за спорт и омладину имао запажен наступ на Међународном сајму спорта

Београд , 27. новембар 2014.
-A A +AПокрајински секретаријат за спорт и омладину имао запажен наступ на Међународном сајму спорта.

Београд , 27. новембар 2014. .

Покрајински секретаријат за спорт и омладину заједно са својим најближим сарадницима и најистакнутијим стручним установама и удружењима у Покрајини - Покрајинским заводом за спорт и медицину спорта и Спортским савезом Војводине, имао је изузетно запажен наступ на Међународном сајму спорта који је данас отворио министар Вања Удовичић, а који ће трајти наредна два дана на Београдском сајму.

На заједничком штанду, у присуству бројних посетилаца и пријатеља Секретаријата, промовисани су сви програмски и стручни садржаји Секретаријата односно планови, иницијативе, даљи рад. У оквиру свечаног дела, у сали која је била испуњена до последњег места, покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић, представила је Стратегију развоја школског спорта у АП Војводини и програм “Активне школе”. Узимајући у обзир да су међу присутнима били и млади студенти, односно репрезентативци и стипендисти, секретарка Тепић је искористила прилику да их упозна са самим оснивањем Секретаријата 2002. године, када је овај пионирски искорак Покрајинске владе јасно показао да област спорта мора постати озбиљан систем. На том путу, како је навела секретарка Тепић, основано је и ово Министарство Републике Србије, а 2011. године усвојен и нови Закон о спорту, заокруживши се на тај начин систем спорта који смо у Покрајини започели 2002. године.

Потом је секретарка ставила фокус на главни приоритет Секретаријата – Стратегију развоја школског спорта у АПВ, ревитализацију СОШОВ-а после двадесет и пет година и програм “Активне школе”, наглашавајући врхунским спортистима да поред резултата које остварују морају бити партнер и држави, а нарочито образовању и школама у неговању здравља кроз спорт, а тек у другом реду освајање медеља.

“Успели смо да ревитализујемо и вратимо СОШОВ у систем школског спорта после двадесет и пет година после укидања ове најзначајније и прве школске олимпијаде, не само у Војводини већ у целој Србији и Европи. И то не зато да би јурили медаље, него да би укључили што већи број деце у ваннаставне спортске активности, а саму наставу физичког васпитања унапредли, модернизовали, опремили, новим спортовима, реквизитима и знањима. Из онога што зовемо највећи обухват деце, нужно ће се открити и таленти. И то је прави ред ствари. А није прави ред ствари рад само са талентима, а запостављање деце које то нису или не желе да буду такмичари, али желе да се баве рекреативно спортом или једноставно стичу рекреативне навике ради здравља. Спорт није социјална категорија, спорт није ексклузива, спорт и физичко васпитање су право сваког детета. И ми им то морамо обезбедити. А од вас, драги студент и репрезентативци, очекујем максималну подршку у овом походу на здрав, радан и дуг живот, а са спортом још лепши”, закључила је секретарка Тепић позвавши све присутне да посете штанд Секретаријата и увере се о учињеном и даљим плановима.


Извор: ПС за спорт и омладину

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs