Вести


Покрајински секретар Вук Радојевић и министар Бранислав Недимовић започели преговоре са малинарима из Војводине

Нови Сад , 26. јул 2017.
-A A +AПокрајински секретар Вук Радојевић и министар Бранислав Недимовић започели преговоре са малинарима из Војводине.

Нови Сад , 26. јул 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду водопривреду и шумарство, Вук Радојевић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, састали су се данас са предствницима удружења „Бачкопољски малинари“, „Малина Раткови“ и представницима локалне самоуправе општине Оџаци, где су разговарли о стању и перспективи развоја малинарства у Војводини као и актуелним питањима овогодишње производње.

Приликом радног састанка одржаног у Покрајинској влади, Недимовић и Радојевић су се сложили да ће путем заједничких механизама у кооперацији на републичком и покрајинском нивоу искористити све расположиве ресурсе како би помогли јачању узгоја малине и олакшали дистрибуцију војвођанским малинараима.

Представници малинара током састанка, поред постојања негативне медијске пропаганде у вези са војвођанском малином , као проблем наводе недостатак сарадње са власницима гигантских хладњача који су ранијих година имали.

Покрајински секретар Вук Радојевић, напоменуо је да је намера да се у наредном периоду заједнички развије стратегија развоја малинарства евидентна, те да у прилог томе говоре и мере покрајинског секретеријата у овој години.

„Покрајински секретаријат увео је мере бесповратних средстава за набавку противградне мреже за заштиту од града, где смо препознали јагодичасто и бобичасто воће, што морам да напоменем није био случај до ове године“, рекао је Радојевић и напоменуо да је значајно повећан и износ за опремање хладњача у односу на прошлу годину, када је износио 35 милона динара а сада износи 145 милиона динара.

Министар Недомивоћ, изразио је разумевање за специфичности проблематике производње малине у Војводини у односу на производњу у централној Србији, и нагласио да постоји свест о квалитету малине која се на територији Војводине призводи по савременим и како је рекао „школским“ стандардима.

Радојевић је осврћући се на резултате данашњег састанка рекао да се прва конструктивна решења за тренутну ситуацију војвођанских малинара огледају у обједињавању произвођача у задруге или асоцијације, чиме би имали могућност да из буџетских средства заједнички повуку веће износе средстава за изградњу и опремање хладњача.

Он је закључио да ће у наредном периоду заједнички, са референтним представницима малинара у Војводини, који су и данас присуствовали састанку, ускладити мере и подржати их и да је цена свакако нешто што је у овом случају од огромног значаја. Сходно томе се очекује да се цена малине у наредном периоду повећа а све чинњенице на тржишту иду у прилог томе.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs