Вести


Покрајински секретар за здравство, социјалну политику и демографију посетио Општу болницу Кикинда

Кикинда , 17. новембар 2011.
-A A +AПокрајински секретар за здравство, социјалну политику и демографију посетио Општу болницу Кикинда.

Кикинда , 17. новембар 2011. .

  Нови Сад/Кикинда, 17. новембар 2011. - Покрајински секретар за здравство и социјалну политику и демографију др Ченгери Атила посетио је данас Општу болницу Кикинда и разговарао са директором др Душаном Коларовићем. Циљ радног састанка са директором Опште болнице био је везан за боље сагледавање услова рада болнице и проблема са којима се запослени и њихови пацијенти суочавају. Након састанка др Ченгери и др Коларовић одржали су конференцију за медије, на којој је било речи о резултатима данашњег радног састанка.   Општа болница Кикинда има проблеме који углавном присутни и у другим здравственим установама у нашој покрајини. Пре свега реч је о недостацима на плану кадрова, но то је област у којој ми као оснивачи, немамо ингеренције. Све кадровске потребе иду преко републичког Министарства и кадровске комисије. Ми смо били у контакту са члановима ова комисије, па очекујемо да ће када ова буде поново заседала, наши бити усвојени, јер као што знате неке здравствене установе у АПВ, као Ургентни центар Војводине, имају потребу за пријемом нових кадрова. Али тако је и у другим срединама, било да се ради о лекарима, средње-медицинском особљу техничким службама. Тако је и у Кикинди где у наредном периоду двадесетак лекара треба да оде у пензију а на специјализацији је тренутно само седам лекара. Но на срећу ради се о специјалностима које покривају управо места која би требало да буду упражњена.
  Ми смо током последњих пет година у ову болницу уложили педесет милиона динара, али због кризе и даље постоје проблеми са многим аспектима финансирања неопходних елемената у болници - од постељине и прања, до обезбеђивања квалитетне исхране. Проблеми са снабдевањем лековима такође постоје а за недостатак цитостатика, којих додуше нема и у неким другим европским земљама, добили смо уверавања да ће бити решени током наредних неколико месеци. Посебно морам да истакнем велику подршку и помоћ локалне самоуправе која је са нама и менаџментом болнице, активно учествовала и помагала у решавању многих проблема у Општој болници. 
 
Такође морам истаћи да је АПВ на својој територији већ у потпуности спровела реформу здравственог система у складу са променама закона - каква је гашење бивших здравствени центара и установљавање општих болница - али финансирање још у потпуности не прати све те промене. Такође ћемо настојати да у сарадњи са здравственим институцијама обезбедимо што ефикасније коришћење унутрашњих потенцијала, како би што је више могуће изашли у сусрет нашим пацијентима, смањили чекање и обезбедили све услове за квалитетан рад наших лекара и установа, па нема никаквог говора о било каквом престанку рада или затварању било ког дела здравственог система у покрајини. План мреже здравствених установа установљен да одговори на све захтеве наших пацијената - рекао је између осталог, др Ченгери.
 Директор Опште болнице Кикинда др Душан Коларовић говорио је о раду болнице, и истакао да је упркос кризи, недостатку средстава, опреме и кадровским проблемима, одржан висок ритам рада. Дневно кроз болницу прође више од 750 људи, за првих шест месеци у болници је лечено 3350 болесника а установа са близу 580 запослених, располаже са 80 лекара, 69 специјалиста, 12 суб-специјалиста, магистри и доктор медицинских наука, као и квалитетно медицинско и техничко особље. ЦТ скенер, набављен уз помоћ Покрајинског секретаријата и Владе Војводине, само је део нове савремене опреме коју ћемо у сарадњи са њима и локалном самоуправом настојати да обезбедимо, као и програме обуке за наше медицинске сестре и особље. - рекао је др Коларовић. По завршетку радног састанка, др Ченгери и његов домаћин обишли су и одељење за Хемодијализу Опште болнице Кикинда.  
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs