Вести


Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић учествовао je на 11. Форуму органске пољопривреде у Селенчи

Нови Сад , 29. септембар 2017.
-A A +AПокрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић учествовао je на 11. Форуму органске пољопривреде у Селенчи .

Нови Сад , 29. септембар 2017. .

У оквиру 11.Форума органске пољопривреде, одржана је конференција за медије на којој је представљен пројекат „Органик бриџ“. Реч је о европском пројекту који са хрватске стране реализују Град Валпово и Тера Технополис из Осијека, а са српске Центар за органску производњу Селенча и организација „Терас" из Суботице. Пројекат је вредан 550.000 евра и траје две године. Циљ тог пројекта је унапређење конкуретности органских произвођача Осијечко-барањске жупаније и Војводине кроз креиране тренинге. Уз то како је навео Јозеф Гашпаровски из Центра за органску пољопривреду у Селенчи формираће се развојно–истраживачке институције, како би се знање имплементирало у пракси. Поред Центра за еколошку пољопривреду у Валпову, биће успостављен и центар за координацију и трансфер примењених истраживања у еколошкој пољопривреди у Селенчи.Кроз пројекат како се могло чути на конференцији са обе стране границе проћи ће 260 произвођача.
Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, изразио је задовољство приликом представљања европског пројекта „Органик бриџ" који заједничким инвестицијама реализује Центар за органску производњу у Селенчи са партнерима из Хрватске. По његовим речима посебан значај овај пројекат има за развој органске производње како у Селенчи тако и у Војводини, јер ће се формирати едукативни центар за истраживања у овој области пољопривредне производње који ће бити на услузи свим оним пољопривредницима који буду желели да се баве органском производњом. Са друге стране, како је истакао ресорни секретар Вук Радојевић тај пројекат који је наишао на велику подршку Европске уније допринеће размени знања, искустава, и резултата истраживања у области органске пољопривреде који ће даље бити од изузетне користи за цео регион када је реч о развоју те одрживе области пољопривредне производње .
Покрајински секретар за пољопривреду мр Вук Радојевић, подсетио је присутне на то да ресорни секретаријат препознаје значај одржавања оваквих манифестација те су за 11. Форум о органској производњи издвојена финансијска средства. Радојевић се овом приликом осврнуо и на аграрне мере подршке које секретаријат даје за органску производњу. Конкурсном линијом додељују се бесповратна средстава за суфинансирање контроле и сертификације органске производње и обезбеђена су средства у износу до 3 милиона динара, навео је ресорни секретар, уз напомену да је конкурс за ту аграрну меру отворен до 24.11.2017. Како је навео органским произвођачима, осим ове конкурсне линије на располагању су и остале мере подршке за набавку опреме у заштићеном простору, система за наводњавање и опреме за заштиту од елементарних непогода где је износ поврата и до 70 посто за категорије лица млађа од 40 година, жене носиоце регистрованих пољопривредних газдинстава као и за она лица која раде у отежаним условима у пољопривреди .
Покрајински секретар за пољопривреду мр Вук Радојевић у оквиру 11. Форума органске производње у Селенчи учествовао је и на панел дискусији на тему „Изазови и перспективе –Куда иде Србија" којој су присуствовали и државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић, Горан Живков из СЕЕДЕВ-а, Мирослав Божић, експерт за пољопривреду и рурални развој Републике Хрватске и Јовица КосовиЋ, компанија Глобал Сид. Говорило се о стању у органској пољопривреди, подстицајној политици за овај вид пољопривредне производње, тржишту органских производа, значају прераде ка додатој вредности производа као и удруживању пољопривредника у задружни облик организовања .Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић учествовао je на 11. Форуму органске пољопривреде у Селенчи

Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs