Вести


Покрајински секретар Ненад Станковић присуствовао је конференцији „Даљинско грејање и енергетска ефикасност у зградарству“

Нови Сад , 19. новембар 2014.
-A A +AПокрајински секретар Ненад Станковић присуствовао је конференцији „Даљинско грејање и енергетска ефикасност у зградарству“.

Нови Сад , 19. новембар 2014. .

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Ненад Станковић, присуствовао је конференцији „Даљинско грејање и енергетска ефикасност у зградарству“, чији је организатор Централно европски форум за развој, ЦЕДЕФ.

Циљ конференције био је да се укаже на могућности примене принципа енергетске ефикасности у зградарству, како би се оствариле значајне уштеде у потрошњи енергије. Конференција је имала намеру да укаже на примере уштеде приликом изградње и адаптације објеката коришћењем материјала и система који штеде енергију. Једно од предавања било је указивање на предности коришћења биомасе, као нашег највећег обновљивог извора енергије за потребе грејања. Такође, дискутовано је и о плановима за даље унапређење система даљинског грејања у Србији, као и о наплати грејања према утрошку енергента.

Секретар Станковић је поздравивши скуп истакао да су питања у вези са обновљивим изворима енергије, који као алтернативу нуде уштеду, како по питању коришћења фосилних горива, тако и по питању смањења трошкова у буџету сваког појединца, нека од основних поставки оваквих скупова, који би требало да постану приоритет и читавом нашем друштву.

С обзиром на споразуме које је наша земља потписала са ЕУ о смањењу употребе фосилних горива, коришћењу обновљивих извора енергије, енергетској ефикасности, заштити животне околине и смањењу емисије ЦО2 у ваздуху, важно је одржавање оваквих скупова, како би стручна јавност увек била у току са европским и светским трендовима, али и да се широј јавности омогући да се упозна са захтевима које је пред нас ставила европска заједница, као и са значајем коришћења ОИЕ и примене ЕЕ, што свакоме од нас у великој мери може олакшати и побољшати квалитет свакодневног живота, у првом реду путем постигнутих уштеда.

Енергетска ефикасност у зградарству – најпре у нашим домовима, као и у јавним институцијама и здравственим, школским и другим установама, такође треба да буде један од циљева, који свако од нас може да постигне, без нарочито великих улагања, док подршком локалне заједнице и владиног сектора, свака јавна институција може реализовати своје пројекте путем конкурса.

Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине ће и у будућем периоду финансијски подржавати пројекте који за свој циљ имају примену принципа енергетске ефикасности, али ће се бавити и питањима примарних енергената, чијом се рационалном употребом могу постићи значајни резултати, на корист читавој друштвеној заједници.

Јованка Арсић Каришић, председница УО ЦЕДЕФ-а је истакла да, према информацијама које је прошле године утврдила Инжењерска комора Србије, у нашој земљи постоји око 3 милиона стамбених и пословних јединица, које се греју и које троше преко 150 kWh по м2. У Европи је просек од 70 – 80 kWh по м2, што најбоље показује до које мере је неопходно водити рачуна о уштеди енергије. У зградарству се троши највише енергије, преко 45 одсто, а добром изолацијом, напредним материјалима и технологијама, то може знатно да се поправи. Циљ конференције је био да се разговара о методама и начинима како што пре доћи до неопходних циљева да до 2020. године јавне зграде у Србији постигну нулту потрошњу енергије. Тренутно стање није идеално, с обзиром на то да до 1980. године закон о грађевинарству није ни подразумевао енергетску ефикасност у зградарству, а сада се врло интензивно ради на томе. Донети су закони о енергетској ефикасности у зградарству, правилник о енергетским пасошима, а едуковано је близу 2000 енергетских менаџера, тако да свака нова зграда мора да има енергетски пасош и свака зграда која се адаптира и рестаурира мора имати један или два разреда више када је реч о енергетској ефикасности.

Помоћник директора Београдске електране Петар Васиљевић је рекао да је потребно поступно радити и савладавати сваку фазу понаособ да би се дошло до нулте фазе потрошње енергије. У овом тренутку, наша земља не треба да се бави нултом фазом, већ циљ који најпре треба постићи јесте да се преполови потрошња енергије, што се може постићи повећањем енергетске ефикасности у зградарству, у првом реду потрошњом енергије за грејање. Повећањем енергетске ефикасности у стамбеном фонду наше земље заменом прозора, балконских врата и додавањем изолације на спољним зидовима и у крововима, може се смањити потрошња енергије у периоду од 5-8 година са садашњих 150 kWh по м2 на око 70 – 80 kWh по м2. То би требало да представља значајан подстицај грађевинској индустрији у Србији, јер све материјале од прозора до грађевинског материјала и изолацији можемо производити и набављати у нашој земљи, истакао је Васиљевић и додао да то значи да ће бити запослен изузетно велик број људи. Да би се реализовали ови циљеви најпре је потребно ангажовати скупштину станара сваке зграде да као правно лице конкурише за добијање средстава из буџета Републике Србије. Светске финансијске организације, попут Светске банке, спремне су да улажу у овај сектор, али је потребно најпре да наша земља начини први корак, за шта је потребно око 7 милијарди евра.

Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Републике Србије, Зоран Предић је истакао да многе локалне самоуправе кроз цене топлотне енергије воде социјалну политику, што значи да у многим општинама и градовима у Србији, без обзира на уредбе и законску регулативу Владе Србије имамо неекономске цене грејања, које на дужи рок девастирају топлане и енергетске субјекте који се баве производњом топлотне енергије. Најпре треба изградити систем којим се законска регулатива поштује. Уврежено је мишљење да ће се самим чином преласком на наплату по потрошњи смањити финансијска средства која ће се издвајати за енергију. Ово није тачно, истакао је Зоран Предић и додао да је за то потребно најпре применити мере енергетске ефикасности. Секретар Предић је указао на то да се константно мора радити на едукацији грађана о значају систем наплате по потрошњи и применама мера штедње.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs