Вести


Покрајински секретар Слободан Пузовић у радној посети Граду Панчеву

Нови Сад , 20. фебруар 2015.
-A A +AПокрајински секретар Слободан Пузовић у радној посети Граду Панчеву.

Нови Сад , 20. фебруар 2015. .

Управљање комуналним отпадом, заштита природе, мониторинг животне средине и активности фабрика из панчевачког хемијског комплекса, "Азотаре" и "Петрохемије", на унапређењу и очувању животне средине - биле су теме радног састанка покрајинског секретара за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободана Пузовића и председника Града Панчева Павла Раданова.

«Данас смо са градоначелником Панчева и његовим сарадницима разговарали, пре свега, о стању животне средине на територији Града Панчева и Јужног Баната. Разменили смо информације о мониторингу аспеката животне средине из угла покрајинског еколошког инспектора, који је надлежан за контролу медијума животне средине, као што су, између осталих, ваздух и вода, у индустријској зони у Панчеву», рекао је др Слободан Пузовић.

Важан део састанка тицао се питања управљања комуналним отпадом на територији Јужног Баната и Града Панчева, тако да се садашња градска депонија санира, а да се, кроз одређене кораке, депонија на путу за насеље Долово код Панчева преведе у статус регионалног центра за управљање отпадом, која би након комплетирања постала самоодржива. Нова регионална депонија за Град Панчево и Општину Опово требало би, према речима градоначелника Панчева Павла Раданова, кроз пробни рад да почне да прима отпад у мају, чиме би била окончана прва фаза овог пројекта започетог потписивањем меморандума у децембру 2013. године између између Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, Града Панчева, Општине Опово и International Management Group-е (IMG).

Поред тема које су се односиле на контролисано управљање отпадом, чиме се стварају бољи услови за здравље људи и већи квалитет укупне животне средине у овом крају и активности «Азотаре» и «Петрохемије» на смањењу загађења животне средине, друга група тема односила се на заштиту природних добара. Било је речи о унапређењу парка природе Поњавица која је загађена и очувању Потамишја код Панчева.

«Покушали смо да нађемо начин да управљање тим природним добрима усмеримо ка одрживом развоју, односно да буде у интересу локалних заједница», рекао је Пузовић.

«Целокупни програм посете био је усмерен ка томе да се настави са трендом смањења загађења животне средине, који је евидентан за последњих годину дана. Имамо мање притужби грађана, мониторинг амбијенталног ваздуха говори да је његов квалитет побољшан, као и вода и земљиште», изјавио је ресорни покрајински секретар и додао да Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине жели да настави да кроз помоћ Граду Панчеву, кроз рад инспекције, путем сарадње са грађанима и невладиним сектором допринесе да људи у Панчеву квалитетније живе у здравијем окружењу.

Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине ће, најавио је др Пузовић, у наредних месец дана расписати више конкурса и за локалне самоуправе, за управљање отпадом, за подизање заштитног зеленила, за управљање заштићеним подручјима, за помоћ невладином сектору који се бави екологијом и позвао све оне који могу да конкуришу да буду активни.

Градоначелник Панчева Павле Раданов је рекао да је Град Панчево и у претходном периоду имао добру сарадњу са Покрајинским секретраијатом за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, пре свега, око изградње будуће регионалне депоније код Долова. Градоначелник је потврдио да је Град Панчево веома заинтересован за очување и заштиту животне средине, наглашавајући да ту, пре свега, мисли на хемијски комплекс, затим на заштиту реке Тамиш и за санацију терена на коме се налази градска депонија Панчева.

Представници Града Панчева информисали су покрајинског секретара о урбанистичким плановима развоја, као што је стварање услова за пуштање у рад северне индустријске зоне на површини од 75 хектара и нагласио да је прави пут да се у сарадњи са покрајинским и републичким органима, кроз добру комуникацију између свих нивоа власти «укрсте» пројекти, како би се што пре реализовали.

Након састанка у Граду Пaнчеву, покрајински секретар др Слободан Пузовић обишао је рециклажни центар у Панчеву и будућу регионалну депонију код Долова и, у индустријској зони у Панчеву, ХИП "Азотару" и ХИП "Петрохемију.

С обзиром да се "Азотара" бави производњом минералних ђубрива, а "Петрохемија" петрохемијских сировина и хемикалија, њихова делатност може имати негативан утицај на животну средину. И поред тешког стања у ком се налазе, улажу максималне напоре и реализују пројекте који доводе до смањења загађења животне средине. Покрајинском секретаријату за урбанизам, заштиту животне средине поднеле су захтеве и налазе се у поступку за добијање интегрисане дозволе, која подразумева интегрисано спречавање и контролу загађења. Уз захтев су доставили План мера прилагођавања рада постојећег постројења прописаним условима, односно предвидели су мере које ће бити уграђене у постројење са циљем довођења емисија у воду, ваздух и земљиште до нивоа дозвољених граничних вредности.

Еколошки проблеми обе ове фабрике није ни лако ни јефтино решити, а многи су настали током бомбардовања. У разговору покрајинског секретара Слободана Пузовића са менаџментом „Азотаре“ и „Петрохемије“ било је речи како неке процедуре померити напред, као и о фазном решавању у прилагођавању прописаним стандардима.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs