Вести


Покрајински штаб за ванредне ситуације о стању на саобраћајницама и водотоцима у Војводини

Нови Сад , 15. мај 2014.
-A A +AПокрајински штаб за ванредне ситуације о стању на саобраћајницама и водотоцима у Војводини.

Нови Сад , 15. мај 2014. .

Ради праћења ситуације на саобраћајницима, рекама и каналима, као и нивоа подземних вода на територији АП Војводине, проузрокованих обилним кишама, Покрајински штаб за ванредне ситуације од јуче је у сталном заседању.

На данашњој седници, којом је председавао потпредседник Владе АП Војводине Горан Јешић, председник Штаба, изнето је да сем пута Нови Сад-Рума, преко Иришког венца, који је и данас затворен за саобраћај док се не отклоне одрони, нема већих проблема на другим саобраћаницама. Саобраћај се усмерава на алтернативне правце, преко Инђије и Банстола. На путу Раковац-Беочин срушено је неколико стабала, које су од јутрос почели да уклањају радници Националног парка Фрушка гора.

Ове кише нису проузроковале проблеме на водотицима у Војводини, што је, према речима Горана Јешића, позитивна последица вишегодишњих улагања у уређења каналских мрежа. Стручни људи "Вода Војводине" прате ситуацију на терену и једина неисправна црпна станица код Титела данас ће бити поправљена.

Одређени проблеми појављују се у приградским насељима Новог Сада која се налазе у подножју Фрушке горе, што је у надлежности локалних самоуправа. Покрајински штаб за ванредне ситуације и ЈП "Воде Војводине" спремни су да помогну својом опремом и механизацијом.

Пошто спољне воде нису високе и не угрожавају безбедности људи и имовине, прати се стање унутрашњих вода.

"Нас највише брине задржавање воде на пољима. Међутим, ми смо у протекле две године, на основу највећих подземних вода из 2010. године кад су била превлажена велике ораничне површине, уложили огромна средства у чишћење каналске мреже. Сем слатина и ритова, где се и иначе задржава вода, те инвестиције су дале добре резултате. Наше стручне агрономске службе већ у току вечери даће препоруку шта треба урадити да би се заштитили усеви, пре свега пшеница и кукуруз. Идеја је да треба поновити прскање фунгицидима, о чему ће путем "зелене прогнозе" бити дато обавештење пољопривредним произвођачима", рекао је Јешић.

Иначе, у Војводини је јуче пало између 50 и 110 литара кише по квадратном метру, а данас се очекује мање падавине: између 50 и 70 литара по квадратном метру. На седници Покрајинског штаба за ванредне ситуације речено је да то нису драматичне воде, поготову што је ниво капиларне влаге низак.

Републички штаб за ванредне ситуације обратио је ЈВП "Воде Војводине" за помоћ у џаковима. "На жалост законом о јавним набавкама обухваћене су и осетљиве ствари као што је одбрана од поплава, тако да људи у угроженим деловима Србије нису могли да споведу тај поступак", рекао је Горан Јешић и додао да приватна предузећа немају искуства у одбрани од поплава, нити могу да функционишу као Војска и друге јавне службе као, на пример, у мају прошле године код Бездана, када је био рекордан ниво Дунава.
"Апелујем на државу да такве ствари не могу бити у систему јавних набавки, где постоје жалбе и просто до половине године не можете да купите основну опрема за одбрану од поплава и штитите грађане ове земље. На срећу, "Воде Војводине" су свој посао радиле годинама уназад и централном магацину имамо довољно џакова и механизације, тако да смо Републичком штабу за ванредне ситуације уступили до сада око 30 хиљада џакова, спремили још 50 хиљада и доставили списак механизације која стоји на располагању", рекао је Јешић, сматрајући неодговорним да јавне институције које треба да бране животе грађана стављате у једнак поступак као остале.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs