Вести


Поплаве показале да се у водопривреду мора улагати превентивно

Нови Сад , 28. мај 2014.
-A A +AПоплаве показале да се у водопривреду мора улагати превентивно.

Нови Сад , 28. мај 2014. .

Улагање у водопривреду је стратешко питање у свакој земљи. Таква улагања нису мала, али ефекти су вишеструки у одбрани и заштити људи и имовине, што се показало у одбрани од поплава на територији Војводине: прошле године од високог водостаја на Дунаву, а ове године у одбрани насеља на сремској обали Саве. Сем села Јамене у општини Шид, које је поплављено након пробијања насипа на Сави у суседном селу у Хрватској, у свим осталим насељеним местима успешно је изведена одбрана од поплава. Оно што је најважније, захваљујући превентивном деловању, ниједан људски живот у Војводини није изгубљен у поплавама. Ове констатације су на данашњој конференцији за новинаре посвећеној одбрани од поплава, изнели председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић, потпредседник Владе Војводине и командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић и директор Јавног водопривредног предузећа "Воде Војводине" Мирко Аџић.

Похваливши висок степен ангажмана и ентузијазма који су, пре свих, показали грађани Срема у одбрани од поплава, председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић је рекао: "Највеће постигнуће је да ниједан људски живот није био угрожен у Војводини, иако смо имали исту врсту проблема и исту количину воде која је надирала. Колико је одбрана од поплава била замашна говоре подаци да је било ангажовано 1200 стручњака из водопривреде, више од 1,5 милион џакова и 600 тешких машина, изграђено је 40 километара привремених насипа за одбрану сремских села."

Још увек су на снази ванредне мере за одбрану од поплава на 122 километра дуж Саве, због тога што се очекује да се у Хрватској поправе насипи. Пајтић је додао да ће након корекције насипа са хрватске стране, бити могуће да се дође на ниво редовне одбране од поплава. Још увек су екипе у пуној приправности али, уколико се наставе овакви трендови, у наредних 15 до 20 сати доћи ће до тога да се Босут гравитационо улива у Саву, што је повољна вест за села Моровић, Вишњићево, Босут, Сремску Рачу и Јамену.

"Успешно смо одбранили Срем од поплава, захваљујући томе што смо у претходних десетак година улагали у одбрамбене системе. Преко 30 милиона евра је уложено у изградњу и реконструкцију насипа, а три милијареде годишње се улаже у обнављање насипа. Само у последње три године, очишћено је преко 1500 канала и реконструисано око 90 километара насипа на слабим тачкама широм Покрајине", навао је председник Пајтић и нагласио да се у водопривреду мора улагати превентивно, пре него што проблем настане, јер је, како је рекао, опасност мања, штета мања, а припавност је ефикаснија и могуће је благовремено санирати потенцијалне последице.

Председник Покрајинске владе је изјавио да ће у року од шест месеци Покрајина санирати штете у селу Јамена, које је било у потпуности поплављено и најтеже страдало. У селу су екипе за дезинфекцију терена, надлежне инспекције, а спрема се помоћ мештанима у пољопривредној механизацији и грађевинском материјалу. Данас је започет повратак евакуисаних пацијената у болницу у Сремској Митровици. "Након Другог светског рата, никада се на простору бивше Југославије није у потпуности евакуисала једна болница за само осам сати", рекао је Пајтић.

"Војвођани су показали велику солидарност са свима који су овој несрећи тешко пострадали и спремни смо да и "Србијаводама" пружимо логистичку подршку у савладавању потешкоћа које су се показале у овој ситуацији", рекао је Пајтић и навео да је из Војводине помоћ упућена и у друге крајеве наше земље, где је то било потребно. Па тако, помоћ је упућена у Љубовију, Крупањ, Бајину Башту, Смедеревску Паланку, Шабац, Владимирце, Голубац, а у току је припрема помоћи за Чачак, Трстеник и Параћин.

Командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић изјавио је да је ово била најкомплекснија одбрана у историји Војводине. "Почело је са проблемима са унутрашњим водама у општини Ириг, у Врднику, затим у делу општине Рума и Сремска Митровица, да би би онда бранили од изливања Саве, 122 километра обале. Ниједан живот није био угроже и покушали смо да превентивно урадимо све да заштитимо људе и имовину. То смо успели, захваљујући, пре свега, стручњацима и свим људима који су учествовали у одбрани од поплава. Људи из водопривреде тај посао раде са искуством и знањем које се овде стицало већ 250 година", рекао је Јешић, "а наш задатак је био да пружимо пристојне услове и логистичку подршку да они могу да раде. Они су доносили одлуке и за њих имали нашу пуну политичку подршку."

Горан Јешић је изјавио да су улагања у водопривреди у претходном периоду допринела да се у овој области задрже инжењери и други стручњаци и да се набави нова механизација, помоћу које се успело у прављењу ових насипа у кратком року.

"Паралено смо радили и на процени штета на превлаженим и поплављеним површинама у Војводини. Према процени од пре пет дана, на нивоу Војводине, штета је 2,6 одсто, односно 6,7 на територији Срема. То су, углавном, земљишта поред водотокова који нису могли да се улију у набујале реке Босут и Саву. Данас ће бити завршени извештаји помоћу ГПС методе које је то земљиште и прелиминарно можемо рећи да немамо превеликих штета, односно да је на нивоу између 10.000 и 15.000 хектара на територији Војводине", казао је Јешић и навео упоредни податак да је 2010. године било 300.000 хектара превлажених површина.

Осврнувши се на рекордни водостај Саве од 863 центиметра, директор "Вода Војводине" Мирко Аџић је рекао да је за одбрану Сремске Митровице утрошено више од 700.000 џакова, у Сремској Митровици и Мачванској Митровици утврђено је 14 километара, у општинама Пећинци и Рума постављено је око 15 километара џакова. "Одбрана од поплава била је специфична због разуђености села. У исто време бранили смо седам, осам села. За нас је најважније да ниједан људски живот није био доведен у питање и што је становништво на време добило информације да се евакуише. У нашем брањеном подручју нигде није пробијен насип", рекао је Аџић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs