Вести


Потписани уговори за самозапошљавање Рома у Војводини

Нови Сад , 29. децембар 2011.
-A A +AПотписани уговори за самозапошљавање Рома у Војводини.

Нови Сад , 29. децембар 2011. .

Нови Сад, 29. децембар 2011. - У Влади Војводине потписани су уговори за самозапошљавање Рома кроз реализацију пројекта „Побољшање запослености Рома на територији АПВ". Уговоре је са власницима 10 новоотворених фирми потписао Душко Јовановић, директор Канцеларије за инклузију Рома, док је „старт уп" пакете потписницима уручио председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић. Церемонији је присуствовао и покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин.

- Приоритет Владе Војводине је да паралелно решава све проблеме који деценијама и вековима постоје у ромској заједници. Реч је о проблемима запошљавања, здравственим проблемима, као и о решавању стамбених и комуналних питања. До сада је покрајинска Влада успела да отвори педесетак фирми у којима су власници и радници Роми, а данас заједно са Европском унијом, биће отворено још 10 фирми и додељено 16 субвенција, које ће омогућити да припадници ромске заједнице обезбеде себи егзистенцију. Поред онога што чини финансијску подршку, подршка се огледа и у рачунарској опреми и у књиговодственим и маркетиншким услугама - у свему ономе што је потребно да би једна компанија почела да ради. Ромска заједница се налази у једном зачараном кругу где људи не могу да стекну егзистенцију, јер немају образовање, а не могу да стекну образовање, јер немају могућност да раде и немају могућност да финансирају то образовање, тако да покрајинска Влада подстиче и образовање и запошљавање паралелно, истакао је председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић.
Покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин подсетио је да су комплетне активности које се тичу побољшања положаја Рома у Војводини препознате су од стране Европске уније као једне од најбољих у Европи, што има за последицу пројекат обиласка европских земаља и приказивања пројекта решавања и побољшавања положаја ромске националне заједнице у Војводини, који ће бити реализован у 2012. години. Овај модел афирмише образовање, запошљавање и становање Рома, а његов циљ је интегрисање ромске популације у друштвену заједницу.
Директор Канцеларије за инклузију Рома Душко Јовановић изразио је задовољство што се на овај начин завршава једна тешка година. Он је нагласио да отварање сваког новог радног места, давање могућности да се социјално угрожене категорије становништва у економском и материјалном смислу развијају, јесте нешто што је политика и покрајинске Владе, али и читаве државе. Пројекат који се реализује већ две године, има за циљ обуку преко 150 лица ромске националности. С друге стране, обавеза је да се у оквиру овог пројекта оснује 20 фирми и предузећа, као што је то учињено данас. У овој календарској години учињено је то за првих 10 фирми, а на пролеће ће бити расписан још један конкурс, који ће имати за циљ оснивањејош 10 фирми и предузећа, уз пратећи пакет и уз износ од 200.000 динара. Намера је да се кроз реализацију овог европског пројекта покаже да Војводина има капацитете за вођење и писање европских пројеката а то је предуслов да се и убудуће отварају врата за  овакве и сличне пројекте.     

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs